Comment

xRays i finalen av Utställningen Unga Forskare

Alexandra Polykova i sin monter på den regionala deltävlingen i Göteborg. Foto: Neda Farhand

Alexandra Polykova i sin monter på den regionala deltävlingen i Göteborg. Foto: Neda Farhand

Vi vill gratulera alla xRays som kvalificerat sig vidare till finalen av Utställningen Unga Forskare. Utställningen Unga Forskare är en tävling där gymnasieelever tävlar med sina vetenskapliga projekt. Totalt deltog knappt tvåhundra projekt i de regionala deltävlingarna runt om i landet och 55 av dessa har ni kvalificerat sig vidare till finalen. Bland dessa 55 projekt återfinns fem stycken xRays: Alexandra Polykova, Ambjörn Joki, Simon Sundelin, Jonna Karlberg och Daniel Eriksson. Alla deltog i förra årets upplaga av Rays och kommer nu också att delta i den fem dagar långa finalen på Tekniska Museet i Stockholm. Där kommer de att ställa ut sina projekt den fjärde och femte april, men också få ta del av inspirerande föreläsningar, studiebesök och självklart också ta del av gemenskapen med likasinnade jämngamla. Har du vägarna förbi Tekniska Museet en stund mellan 10:00 och 15:00 måndagen den fjärde april eller tisdagen den femte, tveka inte att titta in i utställningshallen och inspireras av alla utställares imponerande projekt.

Stort lycka till önskar vi alla våra xRays!

Comment

Comment

Möt en xRay: "Forskning knyter vänskapsband"

I somras forskade Daniel Eriksson och Ludwig Wemlén på tropiska polymnon, stöttade av sin mentor Jens Forsgård.

I somras forskade Daniel Eriksson och Ludwig Wemlén på tropiska polymnon, stöttade av sin mentor Jens Forsgård.

Nu är slutspurten igång! På söndag stänger ansökan men innan dess ska Daniel Eriksson få berätta lite om sina upplevelser. Daniel deltog i Rays 2015 och studerar nu sista året på Hvitfeldtska gymnasiets spetsutbildning i matematik. Han läser nästa lika mycket franska med skolans fransksektion och spelar piano. För att Daniel ska känna fullständig harmoni krävs dock ett jobbigt löppass

Hur har Rays påverkat dig? Rays har stärkt min självkänsla, efter att ha genomfört mitt projekt har jag insett hur mycket man kan är kapabel att åstadkomma om man bara vill. Det var nog också första gången jag fick känna på riktig stress, alla arbetade stenhårt långt fram på natten för hinna med alla deadlines och finslipa sina rapporter.

Vad är det bästa med Rays? Du för spendera flera veckor med det bästa du vet tillsammans med tjugo andra intelligenta människor landet över. Med ditt forskningsprojekt får du känna på hur det är att verkligen utforska världen du lever i.

Varför ska man söka till Rays? Anledningarna är så många att att jag inte kan få ner alla… Det bästa måste jag säga är att du får vänner för livet! Du får träffa andra likasinnade ungdomar som är lika motiverade som dig själv, en unik känsla jag aldrig hade upplevt innan.

Beskriv Rays med tre ord! Forskning knyter vänskapsband

Comment

Comment

Alexandra fick utmana sig själv

Tosca Cederberg Marmefelt och Alexandra Onstrand arbetar med sitt mekanikprojekt på Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm.

Tosca Cederberg Marmefelt och Alexandra Onstrand arbetar med sitt mekanikprojekt på Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm.

Nu är det nio dagar kvar tills ansökan till Rays 2016 stänger! Sitter du och funderar på om du ska söka eller inte? Inspireras av Alexandra Onstrand, som deltog i Rays 2015. Såhär skriver hon om sina upplevelser:

"Rays var en fantastisk upplevelse på så många sätt och vis. Inte bara fick jag utmana mig själv, upptäcka nya, spännande sidor av naturvetenskapen och uppleva forskningsverksamhet på verkligt nära håll, utan jag fick dessutom lära känna och leva sida vid sida med en alldeles underbar grupp människor. Varken förr eller senare har jag träffat så många genuint trevliga, varma och härliga personer som under Rays, och då jag väl lämnade Strängnäs gjorde jag det med en stärkt självkänsla, en långt rikare vänskapskrets och med en liten del av mitt hjärta kvar i just Strängnäs, på Rays, med alla de nya erfarenheter och minnen jag berikats av."

Comment

Comment

Möt en xRay: "Vänner för livet!"

Cecilia Oldmark deltog i Rays 2011 och det öppnade hennes ögon för forskning.

Cecilia Oldmark deltog i Rays 2011 och det öppnade hennes ögon för forskning.

Veckorna går och går, nu är det mindre än två veckor kvar tills att ansökan stänger! Dags för Cecilia Oldmark att besvara några frågor om Rays. Cecilia deltog i Rays 2011 och studerar idag på läkarprogrammet på Karolinska Institutet.

Hur har Rays påverkat dig? Jag gör mitt examensarbete den här terminen, på ett labb som jag varit på två somrar i rad. Rays fick upp mina ögon för forskning, har redan nu bestämt att jag vill doktorera när jag tagit examen.

Vad är det bästa med Rays? Träffa underbara likasinnade vänner för livet!

Varför ska man söka till Rays? För att man tycker om skolan och älskar att lära sig saker. Man ska söka till Rays om man är redo att uppleva en av de absolut bästa månaderna i ens liv! Även om man inte vet med sig redan nu att man vill hålla på med forskning så kan Rays väcka en gnista hos en som gör att man vill det senare. Allt man behöver göra är att ge det en chans och SÖKA!

Beskriv Rays med tre ord! Det var bäst!

Comment

Comment

Möt en xRay: "Fantastiska och likasinnade människor"

Under sitt deltagande i Rays 2015 förstod Simon Sundelin hur mycket han egentligen kan åstadkomma.

Under sitt deltagande i Rays 2015 förstod Simon Sundelin hur mycket han egentligen kan åstadkomma.

Vår serie med Möt en xRay går vidare och idag har turen kommit till Simon Sunedlin, deltagare i Rays 2015. Simon går för närvarande sista året på naturlinjen vid Procivitas privata gymnasium i Helsingborg. Utöver skolan driver han dessutom företaget AppVision som levererar diverse lösningar på problem till mindre företag i form av appar för smartphones. Detta är ett projekt som Simon kommer att fortsätta med utomlands efter sommaren då han ska spendera 8 månader backpackande kring jorden innan han planerar att börja studera.

Hur har Rays påverkat dig? Efter de fyra absolut mest intensiva, lärorika och roliga veckorna i mitt liv vet jag att det inte finns mycket jag inte kan klara av. Rays har helt klart givit mig en klarare inblick i hur roligt det är att arbeta som forskare och vad jag med rätt inställning egentligen kan åstakomma!

Vad är det bästa med Rays? Möjligheten att få bidra (åtminstone försöka bidra) till riktig forskning i ett befintligt forskningsteam är helt fantastiskt. Men det bästa av allt är nog ändå att få träffa så många otroligt fantastiska och likasinnade människor som en själv!

Varför ska man söka till Rays? Om du är intresserad av naturvetenskap, sök! Om du är sugen på en riktig utmaning, sök! Om du vill uppleva fyra fantastiska veckor du aldrig kommer att glömma, SÖK!

Beskriv Rays med tre ord! Intensivt men fantastiskt!

Comment

Comment

Möt en xRay: "Öppnar så många dörrar"

Elina Richardsdotter Andersson spenderade några av sina sommarlovsveckor 2014 på Karolinska Institutet där hon forskade inom neurologi.

Elina Richardsdotter Andersson spenderade några av sina sommarlovsveckor 2014 på Karolinska Institutet där hon forskade inom neurologi.

Idag är det dags för Elina Richardssdotter Andersson att svara på några frågor och berätta mer om sina upplevelser från Rays. Elina deltog i Rays 2014 och studerar nu första terminen av läkarprogrammet på Karolinska Institutet.

Hur har Rays påverkat dig? För det första lärde månaden på Rays mig att man är kapabel till så mycket mer än vad man tror. Rays öppnade mina ögon vad gäller synen på helt främmande områden och kunskaper. Att man kan gå från att inte ha någon kunskap alls inom ett visst område till att bara några veckor senare vara ett riktigt proffs! Så länge man har intresset och viljan. Det är en fantastisk känsla!

Vad är det bästa med Rays? Det bästa med Rays är utan någon som helst tvekan de underbara människor jag fick träffa där och många av dem är nu några av mina närmsta vänner.

Varför ska man söka till Rays? För att månaden som spenderas på Rays kommer bli en av de bästa i era liv! Det är en otroligt cool och unik månad som öppnar så många olika dörrar. Både kunskapsmässigt och socialt.

Beskriv Rays med tre ord! Underbaraste upplevelsen någonsin!

Comment

Comment

Grattis Dennis Alp, mottagare av Anders Walls Stipendium!

Dennis Alp forskar inom astrofysik och har tilldelats Anders Walls stipendium. Foto: Mikael Ingemyr

Dennis Alp forskar inom astrofysik och har tilldelats Anders Walls stipendium. Foto: Mikael Ingemyr

Vi på Rays kan stolt presentera ytterligare en xRay som tilldelats Anders Walls stipendium. Dennis Alp, medlem i Rays arrangörsgrupp 2014, får motta 150 000 kronor. Stipendiet är Sveriges största för studenter som sysslar med naturvetenskaplig forskning.

Dennis tar i vår examen från civilingenjörsprogrammet i Teknisk Fysik på KTH. Hans forskning är inriktad på astrofysik och examensarbetet behandlar så kallade aktiva galaxer. Aktiva galaxer har troligtvis större betydelse för universum eftersom att de avger mycket mer strålning än vanliga galaxer.

Forsknings- och teknikintresset har länge funnits hos Dennis. Projektarbetet på gymnasiet behandlade kosmisk strålning och räckte hela vägen till en förstaplats i Utställningen Unga Forskare, vilket innebar en plats på Research Science Institute på MIT i Boston. Efter examen är han inställd på att börja doktorera inom astrofysik. Du kan läsa mer om priset och Dennis forskning här.

Vi gratulerar Dennis och önskar honom all lycka i framtiden! 

Comment

Comment

Möt en xRay: "En självförtroendeboost"

Sebastian Valenzuela deltog i Rays 2011 och har idag klarat av en kandidatexamen i bioteknik på Chalmers.

Sebastian Valenzuela deltog i Rays 2011 och har idag klarat av en kandidatexamen i bioteknik på Chalmers.

Den här gången är det Sebastian Valenzuela, Rays 2011, som svarar på några frågor om Rays. Han har tagit en kandidatexamen i bioteknik på Chalmers och har för närvarande ett studieuppehåll och jobbar som lärare, innan han till hösten ska börja läsa det första året av sin master i Hongkong.

Hur har Rays påverkat dig? Det avdramatiserade övergången mellan gymnasiet och högskolestudierna en hel del. Jag insåg att det inte så svårt och att jag faktiskt klarar av att göra saker i ett labb själv. Forskning kändes väldigt avlägset innan Rays, men efteråt så visste jag att detta är något jag faktiskt klarar av redan nu. Det var en självförtroendeboost, helt klart!

Vad är det bästa med Rays? Hela konceptet med att komma bort hemifrån och spendera fyra veckor med personer som är lika intresserade i vetenskap som en själv. Det var både roligt och utvecklande!

Varför ska man söka till Rays? Jag kan utan att överdriva säga att man lär sig oerhört mycket under Rays. Viktigast av allt är erfarenheten man får av forskning. Man får inte bara vara i ett labb utan man får till och med göra forskningen själv! Hur coolt är inte det? Utöver detta gör man massor av roliga och knasiga saker tillsammans med sina nya vänner!

Beskriv Rays med tre ord! Skojiga erfarenheter tillsammans

Comment