Viewing entries in
xRays

Grattis till David Hambraeus och Michelle Friberg, vinnare av uställningen Unga Forskare

inCollage_20180420_162610732.jpg

För några veckor sedan avgjordes Utställningen Unga Forskare. Som vanligt var många av våra duktiga xRays från det senaste året med och ställde ut. Extra bra gick det för David Hambraeus och Michelle Friberg som blev vinnare av Utsällningen. David Hambraeus vann med sitt arbete "A Verifiable Quantum Secret Sharing Protocol Without Quantum Memory" ett stipendium som innebär att han får representera Sverige i tävlingen China Adolescents Science and Technology Innovation Contest. Michelle Friberg vann med sitt arbete "Asterias rubens reaktion samt Balanidaes fästbenägenhet vid närvarande av Alcyonidium Diaphanum" ett stipendium för en resa till London International Youth Science Forum. Ett stort grattis till båda!

Att forska på fritiden

Hanéle Backlund deltog i Rays 2015 och har sedan dess fortsatt att forska på KTHs avdelning fö Träkemi och Massateknologi.

Hanéle Backlund deltog i Rays 2015 och har sedan dess fortsatt att forska på KTHs avdelning fö Träkemi och Massateknologi.

Många av Rays elever fortsätter att forska även efter att Rays är över. Fortsätter man inte med sitt projekt så har man knytit många kontakter och det går enkelt att hitta annat man kan göra. En av dem som forskar vidare är Hanéle Backlund, elev på Rays 2016. Här berättar hon om sin forskning. 

Vi var nog alla överens om att vi gärna haft mer tid för våra projekt under tiden på Rays. Forskning är ju trots allt något som tar lång tid. Efter Rays kontaktade jag därför mina mentorer på KTH och frågade om jag fick komma tillbaka. Nu arbetar jag alltså extra på labbet och har möjlighet att fortsätta med projektet. Jag kan i lugn och ro fortsätta med de frågeställningar jag och Louise arbetade med i somras. För tillfället undersöker jag om vår metod för mätning av cellulosaarea fungerar även på cellulosa med betydligt mindre ytarea. Sedan ska jag testa hur selektiv vår metod är, dvs om den är unik för just cellulosa. Jag kommer även att genomföra försöken under andra förutsättningar för att kunna fastställa hur specifik metoden är.

Att fortsätta med projektet är väldigt roligt och ger extra stimulans. Det finns väldigt mycket utrymme för mina egna idéer, vilket är fantastiskt. Labbet har blivit lite som mitt andra hem där jag gärna spenderar tid efter skoldagen. Innan jag hade varit på Rays hade jag aldrig kunnat föreställa mig att jag skulle snöa in mig såhär djupt på beräkning av koncentrationer och spektrofotometri. Nu vet jag att jag vill arbeta på labb i framtiden. Jag uppskattar verkligen mitt jobb, dock saknar jag Louise i labbet. Inte heller kommer jag att komma över att sakna hela Raysgemenskapen. Men att fortsätta med projektet ger mig ungefär samma känslor som under Rays, man lever med sitt projekt, helt uppslukad. Och jag älskar det.

Alexandras forskning tog henne till Kina

Alexandra Polyakova, Rays 2015, genomförde ett forskningsprojekt som tog henne till Kina.

Alexandra Polyakova, Rays 2015, genomförde ett forskningsprojekt som tog henne till Kina.

En av alla våra xRays, Alexandra Polyakova, kom för några veckor sedan tillbaka från en resa i Kina. Efter att Alexandra deltagit i Rays 2015 genomförde hon under sista året på gymnasiet ett eget forskningsprojekt som handlar om vilken påverkan serintillskott kan ha på utvecklingen av fettlever i samband med en fett- och sockerrik kost. Detta projekt tog henne, via finalen av Utställningen Unga Forskare, till Kina och den internationella tävlingen China Adolescents Science and Technology Innovation Contest (CASTIC). Där tävlade hon mot 500 andra ungdomar med liknande projekt. I resväskan återfanns på vägen hem, förutom många minnen, även en medalj! Så här berättar Alexandra själv om sina upplevelser:

Den här sommaren fick jag åka till Kina med Unga Forskare. Att beskriva hur fantastisk upplevelsen har varit i ord är svårt...

Att få delta i utställningen CASTIC var hur häftigt som helst! Utställningen var stor - massvis med intressanta projekt. Det var givande att ännu en gång få presentera mitt eget projektarbete för en ny publik, träffa de andra deltagarna och dessutom få en hel del nya vänner.

Att sedan utforska unika platser och kulturen var minst lika roligt som utställningen. Varje gång jag tänker hur trött jag var i benen efter att ha gått över alla trapporna på Kinesiska muren eller smaken av månkakorna kan jag inte låta bli att le mitt bredaste leende!

Vi gratulerar Alexandra och önskar henne stort lycka till med allt hon tar sig för i framtiden!