Efter en lång process med fler sökande än någonsin har 21 elever utmärkt sig och kommer att spendera sommarlovet på Rays 2017. Arrangörsgruppen är mycket glada att kunna presentera årets elever och är övertygade om att detta kommer att bli ett fantastiskt år!
Alexandra Wiberg
Alexandra bor utanför Malmö och går andra året på ProCivitas Privata Gymnasium i Malmö. Hennes största naturvetenskapliga intresse är hjärnan och det centrala nervsystemet och hon fascineras av möjligheten att kunna ersätta skadade nervceller med friska. Förutom naturvetenskapen så ligger friidrotten nära Alexandras hjärta, ända sedan 2011 har hon samlat medaljer i friidrott, både i SM och internationellt. Även hästar är ett stort intresse och hon har ridit i hela 13 år.
Alexandru Golic
Alexandru studerar andra året på Hvitfeldtska Gymnasiet i Göteborg. Han intresserar sig för det lilla i biologin som i hur gener samspelar eller hur fotosyntesen skapar energi. Programmering är också något han tycker är kul och han har bland annat programmerat spel i BASIC. Hans intresse för naturvetenskap och matematik visar sig genom att Alexandru under sin tid på gymnasiet deltagit i såväl Skolornas matematiktävling som i Biologiolympiaden och finalen i European Union Science Olympiad.
Anja Saksi
Anja studerar naturvetenskap på Nyströmska skolan i Söderköping. Det är rymdens mysterium som Anja finner fascinerande, vilket har drivit henne till att vara aktiv i föreningen Astronomisk Ungdom. Där har hon bland annat deltagit i Rymdforskarskolan. Förutom astronomi tycker hon om att vara delaktig i diverse projekt. Bland annat har hon varit riksfinalist i mästerskapet i svenska och tagit sitt sommarföretag till SM — ett företag som sålde hemmagjord bananglass.
Anton Picetti
Anton går i tvåan på naturvetenskapsprogrammet på Värmdö Gymnasium men har redan hunnit göra ett projekt på KTH där han utvecklade en robot som balanserar på två hjul. Det som intresserar honom mest är reglerteknik och autonomi, där man kan tillämpa teoretiska modeller på praktiska problem och till exempel få en drönare att flyga stabilt eller utveckla självkörande bilar. Dessutom håller Anton på med både idrott och musik, just nu är det triathlon och piano som gäller.
Axel Lokrantz
Axel läser Polhemskolans spetsutbildning i fysik i Lund och är extra intresserad av fysikens verktyg - matematiken. Intresset visar sig bland annat genom matematikkurser på universitetsnivå och deltagande i finalen av både Wallenbergs fysikpris och Skolornas matematiktävling. I den Internationella Astronomiolympiaden 2016 blev det pris som bästa svensk. Varje fredag läser Axel extra matematisk problemlösning och har under de senaste åren deltagit i flertalet matematikläger anordnade av Ung Vetenskapssport.
Daniel Carlström Schad
Daniel studerar vid Polhelmskolan i Lund, där han går spetsutbildningen i fysik och läser extra universitetsmatematik. Det är främst tre ämnen som Daniel anser är väsentliga för att förstå omvärlden: fysik, kemi och matematik. Hans brinnande intresse har gett honom chansen att delta vid Berzeliusdagarna, och han har även fått pris från Kemiska föreningen i Lund. Förutom naturvetenskapsintresset har han på senare tid blivit fascinerad av filosofi, som ger honom nya perspektiv på vetenskapen.
David Hambraeus
David går årskurs två på Lugnetgymnasiets naturvetenskapliga program men har redan läst all gymnasiematematik, en kurs i envariabelanalys och börjat läsa linjär algebra. Framför allt är det matematik och fysik som gäller och han inspireras både av de allra minsta kvantpartiklarna och de allra största himlakropparna i rymden. David har tävlat mycket inom naturvetenskap till exempel i European Union Science Olympiad, Kemiolympiaden och Skolornas matematiktävling. Utöver skolan och naturvetenskapen så håller han på med simning och har även varit ledare på ett seglarläger.
Ebba Örtenblad
Ebba läser sitt andra år vid ProCivitas Privata Gymnasium i Malmö. Hon drivs av att hjälpa andra, därav hennes intresse av medicin. Av alla ämnen tycker hon att onkologi är mest fascinerande. Hennes målmedvetenhet har gett upphov till goda studieresultat, och även blivit utvald att representera sin skola i ett utbytesprojekt med japanska universitetet Keio University. Ebba är även väldigt intresserad av sport och hon har tidigare varit handbollsspelare i åtta år. Nu ligger dock fokus på skolans rugbylag och dans.
Erik Eldh
Erik går på ProCivitas Privata Gymnasium i Helsingborg. Hans intresse i fysik uppenbarades när han fick höra en debatt om kärnkraft i årskurs åtta. Detta har idag drivit honom till att läsa klart alla fysikkurser som erbjuds på gymnasienivå och han har skuggat forskare på CERN. Erik är även tävlingsinriktad, då han har tävlat i Kemiolympiaden och i European Union Science Olympiad. På fritiden brukar Erik spela golf och dyka.
Gabriella Tesfamichael Habtezion
Gabriella bor i Eskilstuna och läser spetsutbildningen Scienceprogrammet på Europaskolan i Strängnäs. Hon fascineras av ickelinjära system där en liten förändring kan ge stora och oväntade konsekvenser och hon vill studera sådana system i såväl kroppens organ som i de allra minsta kvantpartiklarna. Utöver det så är hon engagerad i såväl skolans vetenskapsförening som i Young Pilots och hjälper till på ett äldreboende. Gabriella har också blivit antagen till S’Cool LAB Summer CAMP på CERN dit hon kommer att åka senare i sommar.
Julia Berndtsson
Julia studerar den naturvetenskapliga programmet på Viktor Rydbergs gymnasium i Stockholm. Där är hon engagerad i idrottsföreningen och Amnestykommittén. Utanför skolan engagerar sig Julia i Astronomisk Ungdom och har organiserat både ett Rymdläger och Star Party samt själv deltagit i Rymdforskarskolan. Hon har deltagit i Oxford Royale Academy Entreprise course och fått ett stipendium för studier i USA nästa läsår. På fritiden tävlar Julia i karate där hon har tre SM-medaljer.
Kathy Liu
Kathy studerar sitt andra år på Göteborgs Högre Samskola där hon har fått utmärkelser för sitt goda resultat. Hon har ett intresse för hur vi människor och andra organismer fungerar och hur vi kan använda kemin för att hitta läkemedel som kan påverka detta komplexa samspel. Tidigare har Kathy varit på både AstraZenecas sommarforskarskola och på International summer school of Cambridge University i Storbritannien. På fritiden blir det bland annat badminton, piano, läsning och målning.
Linn Rydberg
Linn kommer från Malmö och läser naturvetenskap vid Malmö Borgarskola. Matematiken har varit i fokus för Linn sedan årskurs sju, och det tidiga intresset har fått henne att läsa klart alla gymnasiekurser i matematik. Det är talteorin och kombinatoriken hon finner mest intressant, då hon fascineras av deras klarhet. Hennes vilja att utmana sig själv har tagit Linn till finalen i Skolornas matematiktävling och lett till deltaganden i andra naturvetenskapliga tävlingar. När hon inte löser matteproblem tillbringar hon gärna några timmar i stallet, då hästsporten ligger varmt om hjärtat.
Louise Mellqvist
Louise har gått i skola i många olika länder, men just nu läser hon vid The Lawrenceville School i New Jersey. Där är hon aktiv i och ledare för flertalet föreningar, bland annat föreningar för ingenjörsintresserade kvinnor och för medicinskt intresserad. Louise är nämligen väldigt intresserad av biologi, och då främst medicin. Hon har därför läst kurser i medicin både vid Georgetown University och Brown University. Louise har även dykarcertifikat och har använt det för att hjälpa till att återuppbygga korallrev utanför Florida.
Maja Danielsson
Maja beskriver sig själv som ett ”genetikfreak” och hon har som tillägg till sina studier på ProCivitas Privata Gymnasium i Helsingborg läst en onlinekurs i biologi. I skolan är hon med och leder matematikföreningen och medlem i flertalet vetenskapsföreningar. Tillsammans med en kompis gjorde Maja ett arbete om antibiotikaresistens som tog dem till semifinal i Utställningen Unga Forskare 2017. Hon arbetar som simskoleinstruktör och simfunktionär och är sedan sommaren regerande svensk mästarinna i fensimmning.
Michelle Friberg
Michelle går på ProCivitas Privata Gymnasium i Malmö och läser naturvetenskapsprogrammet. Genom skolan har hon blivit uttagen till Berzeliusdagarna och hon har även deltagit i Flickor på Teknis på Lunds tekniska högskola. Michelle brinner för biologi och medicin och har läst flertalet onlinekurser i ämnet och praktiserat på Hjärtintensivvårdsavdelningen i Region Skåne. I sommar ska hon, förutom att delta i Rays, genomföra ett forskningsprojekt på den biomedicinska institutionen vid Lunds universitet.
Mikael Cognell
Mikael tillbringar majoriteten av sin fritid med att tillverka olika tekniska saker, bland annat en kafferost. Han gör kretskort, programmerar och har i ett egendesignat experiment undersökt hur myror kommunicerar med varandra. I skolan, Donnergymnasiet i Göteborg, har han läst nästan all gymnasiematematik och läser nu linjär algebra. När Mikael inte arbetar med något projekt gillar han att springa eller klättra. Tidigare har han spelat både innebandy och fotboll.
Miranda Carlsson
Miranda läser matematikspecialisering på Hvitfeldtska Gymnasiet i Göteborg och hade redan i nian läst gymnasiets böcker i biologi och kemi så nu är det universitetets litteratur som gäller. Hon är intresserad av hur det lilla kan påverka det stora och hur det kan användas för att såväl bota sjukdomar som att förhindra miljöförstöring. Miranda har tävlat i bland annat European Union Science Olympiad, Biologiolympiaden och Kemiolympiaden samt deltagit i AstraZenecas sommarforskarskola. Förutom naturvetenskap så är hon duktig på att skriva och hon har vunnit Mölndal kommuns novelltävling.
Risha Gosh
Risha går på IB-programmet vid Hvitfeldska gymnasiet i Göteborg. Rishas stora passion är medicin, och hon är redan inne på studier vid antingen Oxford, Cambridge eller Karolinska. Förutom att ha klarat av flera onlinekurser om just medicin har hon även engagerat sig ideellt, bland annat har hon varit volontär hos Röda Korset och UNICEF. Hon är också engagerad i nätverket Lean-In, med syftet att motivera kvinnor att nå sina mål. När hon inte är engagerad i studier tycker Risha om att spela piano och tennis.
Sebastian Thaeron
Sebastian går på International School of the Stockholm Region där han studerar IB-programmet. Han vill förstå hur saker och ting fungerar, vilket är en av anledningarna till att han har byggt en egen robotarm från grunden och att han i somras deltog i AstraZenecas sommarforskarskola. De naturvetenskapliga ämnen som Sebastian tycker är roligast är fysik och teknik men på fritiden engagerar han sig även i en av skolans föreningar där han diskuterar globala problem.
Teodor Bucht
Teodor har avslutad alla gymnasiekurser i matematik och har dessutom läst och tenterat Linjär algebra på Lunds Tekniska Högskola. Han går på Malmö Borgarskola och har tävlat i mängder av vetenskapstävlingar, bland annat har han tagit sig vidare till finalen i både Skolornas matematiktävling och Programmeringsolympiaden. Den senare ledde till att Teodor nu deltar i en korrespondenskurs med svårare matematikproblem. Han har även varit ung konfirmandledare i snart tre år.