Hej bloggen!

Tiden fortsätter flyga förbi i nästan ljusets hastighet här på Rays. När vi nu tagit oss an den andra veckan av forskarskolan känns det naturligt att blicka tillbaka forskarskolans första vecka. Denna veckan kallas inom rayssammanhang även för “metodikveckan” – men vad sker egentligen under metodikveckan och vad får vi elever möjlighet att lära oss? Jo, det är precis vad detta blogginlägg kommer att berätta om.

Efter att vi anlänt till Europaskolans lokaler i Strängnäs på söndagen var det på måndagen dags att dra igång med föreläsningar. Vi fick lyssna på intressanta ord om vetenskaplig metod, referenshantering, LaTeX, och hur man skriver en naturvetenskaplig rapport. Under måndagen fick vi även lyssna på en föreläsning om hur man håller sig mer organiserad, i synnerhet om det vetenskapliga arbetet och studier, men också mer allmänt i vardagen. Senare under veckan hölls det även föreläsningar om Python, hur man “skriver matematik”, statistik, och hur man kommunicerar väl inför en publik. Man skulle alltså kunna sammanfatta det som gicks igenom under metodikveckan som en sammanslagning av mycket av den kunskap som är bra att ha för att kunna skriva, arbeta, och presentera på ett naturvetenskapligt sätt.

Som ni kan läsa var det ett fullspäckat schema från dag ett, men jag tror att alla här på Rays håller med om två saker: vi har det så otroligt roligt, och vi lär oss nya saker som aldrig förr. Just att lära sig nya saker känner jag är lite av ett signum genom Rays, och så även under metodikveckan. För för att kunna skriva vetenskapligt och presentera forskning på ett naturvetenskapligt och tydligt sätt, som vi lärt oss under den gångna veckan, krävs det att man har koll på rapportstrukturer och goda kunskaper inom programmering (för oss främst Python) och LaTeX. Sedan har metodikveckan inte enbart behandlat naturvetenskap, utan vi har även haft föreläsningar kopplade till den kända romanen Robinson Crusoe, av Daniel Defoe, där föreläsaren Lance Rhoades ledde fyra seminarier om humaniora.

Metodikveckan har inte heller enbart bestått av föreläsningar, utan vi har fått möjligheten att testa teorin som tagits upp på föreläsningarna genom att bland annat göra övningar i LaTeX och Python. Sedan har vi under metodikveckan även planerat, genomfört, och presenterat ett miniprojekt – det så kallade “mini project”. Till att börja med blev vi indelade i grupper och tilldelade ett projekt. Själv skulle jag och min grupp undersöka en mikrovågsugn effektiva effekt.

Genom att mikra vatten (i säkert två timmar) lyckades vi samla in data som vi kunde använda för att bestämma den effektiva effekten. Därefter analyserade vi datan och med hjälp av Python och nyinförskaffade kunskaper om LaTeX skrev vi ihop en vetenskaplig rapport om experimenten. Rapporten kom mot slutet av metodikveckan att ligga till grund för presentationer som vi höll för varandra, där vi presenterade de områdena vi forskat om. Det var en otroligt spännande upplevelse och en bra möjlighet att testa på att presentera vetenskap, men också ett bra tillfälle att öva mer på tala inför publik. Jag tyckte också att presentationerna var ett bra tillfälle att öva sig på att fånga publikens uppmärksamhet och att under arbetsprocessen behöva värdera data och tänka efter vilken data som på bästa sätt förmedlar våra experiment.

Om jag ska välja något som kommit mig extra nära hjärtat denna vecka är det just LaTeX. Jag skulle vilja börja med att beskriva mitt förhållande med LaTeX som ett klassiskt “hate-love relationship”. Ibland kan det vara oerhört frustrerande att få stora röda felmeddelanden för att man glömt en parentes eller ett snedstreck. Dock är det bland den mest fantastiska känslan när LaTeX inte skriker med röda felmeddelanden, då man inte kan sluta förundras över det fantastiska typsnittet, och hur otroligt fint och proffsigt det ser ut.

När jag och alla vi andra på Rays blickar framåt mot det “stora” projektet är jag säker på att den kunskap vi tagit åt oss under metodikveckan kommer vara otroligt användbar. Samtidigt är jag även säker på att det vi gjort under metodikveckan kommer vara till allas vår nytta under resten av våra liv.

//Filip