Sofia Nordblom var en av deltagarna på Rays 2024. Hennes forskningsprojekt handlade om astronomisk klassificering, där hon analyserade data för att avgöra om ett avlägset astronomiskt objekt var en supernova eller ett svart hål.
Vad gör du just nu?
Jag studerar sista året på Naturvetenskapsprogrammet på Hvitfeldtska gymnasiet i Göteborg. Där läser jag en specialiseringsinriktning i matematik. På fritiden spelar jag piano och träffar kompisar.
Vad har hänt efter Rays?
Jag har fortsatt med mitt Raysprojekt som mitt gymnasiearbete! Mitt arbete handlade om att försöka göra en astronomisk klassificering. Mer bestämt analyserade jag data från ett avlägset astronomiskt objekt med målet att bestämma om detta var en Supernova eller ett Svart hål. Efter Rays hade jag inte kommit fram till en slutsats, vilket kändes tråkigt. Jag tyckte också att forskningsprojektet var spännande och jag gillade att arbeta med min mentor på Stockholms Universitet. Det här fick mig att kontakta henne för att fråga om hon kunde tänka sig att handleda mig lite till. Det kunde hon!
Under hösten har jag gjort studien större och faktiskt kommit fram till en slutsats. Objektet jag observerar är inte ett svart hål.
Vad har Rays betytt för dig?
Rays var en plats där jag verkligen kände mig som hemma. Det var ett otroligt häftigt och unikt sammanhang att vara en del av. Under mina fyra veckor blev jag väldigt inspirerad av de andra eleverna, handledarna och min mentor på Stockholms universitet. De andra eleverna bidrog till en fin gemenskap. Eftersom att handledarna bara är några år äldre kan de bidra med goda tips och erfarenheter kring framtida studier. Min mentor gav mig mycket inspiration och motivation till att fortsätta vara nyfiken. Att genomföra ett forskningsprojekt under fyra veckors tid kräver mycket arbete och disciplin, men att ha klarat av det ger ordentligt med självförtroende.
Vad är det bästa med Rays?
Det bästa med Rays är garanterat personerna man träffar. Många har liknande intressen och erfarenheter. Därför hittar man lätt personer att prata med. Atmosfären är välkomnande och avslappnad.
Man får också möjligheten att verkligen fokusera på en enda sak, eftersom att man slipper andra krav från omgivningen. När man går i skolan har man många ämnen att fokusera på samtidigt, och då kan man inte fokusera lika mycket på en sak. På Rays har man forskningsprojektet som huvudfokus, och då får man möjligheten verkligen lära sig och bli expert på sitt område.
Vilket är ditt allra bästa minne från Rays?
Det finns otroligt många roliga minnen från Rays, men det jag tänker tillbaka på oftast och saknar mest är vardagen man kom in i efter ett tag. I den är de andra deltagarna väldigt centrala. Jag vaknade på morgonen, åt frukost med de som var vakna och sprang in i någon som stressat letade efter en laddare. Därefter tog jag mig iväg till tågstationen i Strängnäs för att åka in till Stockholm tillsammans med fler elever. Solen sken och vi spenderade tågresan med att skratta, jobba på våra projekt eller sova. I slutet av dagen möttes vi på centralstationen i Stockholm igen och pratade om vår dag och allt spännande vi gjort!
Varför ska man söka till Rays?
Rays är en helt fantastisk möjlighet att utveckla sig själv. Självklart lär man sig hur man forskar, påriktigt, men man får också ut så mycket mer. Man blir en bättre talare, en bättre skrivare och får en bättre samarbetsförmåga. Man får helt enkelt en bredd av användbara kunskaper.
Rays är väldigt socialt. Man umgås väldigt intensivt med de andra eleverna, något som är väldigt roligt och utvecklande! Innan jag sökte var jag orolig att det skulle vara mycket konkurrens mellan eleverna, men min upplevelse var tvärt emot. Jag upplevde att alla deltagare stöttade varandra, något som gjorde det mycket lättare att ta sig igenom forskningsarbetet. Jag har träffat väldigt bra vänner på Rays!
Det finns inga anledningar till att INTE söka till Rays