Den bästa midsommaren jag firat

Jag började dagen med en löptur för att rensa tankarna, för idag skulle vi inte bara fira midsommar, utan vi skulle också presentera de miniprojekt som vi arbetat med under tre dagar. Alla hade bytt om till finkläder så det blev en riktig repetition inför det kommande avslutningsseminariet. Miniprojekten var gjorda för att förbereda oss så bra som möjligt på vad som väntar de närmsta tre veckorna, och att få oss att lära oss så mycket som möjligt. Man säger ju att det bästa sättet att lära sig är att göra misstag och med det i åtanke tycker jag att miniprojektet och speciellt presentationerna var riktigt lyckade. Jag placerade mig ypperligt strategiskt mellan en gruppkamrat och ett bord för att begränsa min rörelsefrihet till en ungefär en kvadratmeter stor yta, finskorna gjorde ont, och den där fjärrrkontrollspekaren som aldrig funkar gjorde inte det idag heller. Så för att summera, många misstag och därmed många lärdomar.

Efter att presentationerna var avklarade började nästa utmaning. Nu var det nämligen dags att förbereda kvällens midsommarfirande. Jag var i en av de tre matlagningsgrupperna och förflyttades till en källare där tre sorters potatis och en massa annat gott skulle tillagas. Det var både många kockar och många soppor så vi fick sätta våra nyvunna ledarskapsfärdigheter från onsdagen på prov genom att utse matlagsledare som skulle styra upp alltihopa, och förutom några små missöden måste jag hävda att det gick alldeles utmärkt. Det var dock ganska utmattande så när all mat var klar lade vi oss på källargolvet och tog en liten tupplur innan vi fortsatte med förberedelserna. Näst på tur var att klä midsommarstängerna. För att slå 2021s längdrekord hade två stänger fått byggas - 4,3 respektive 4,9 meter höga (och en liten liten stång som skulle flyta på sjön). Det hämtades diverse växter (varav en möjligtvis kan ha varit en aning giftig) som sattes fast med sytråd, och här var det kanske inte riktigt lika uppstyrt som vid matlagningen men det gick bra ändå.

När stängerna var nerburna till ångbåtsbryggan, blomkransarna var bundna och maten var framtagen var det så äntligen dags för själva firandet att börja. Det blev en fantastisk tillställning med (om jag får säga det själv) ypperligt god mat, och små namnkort med personliga dinosaurier och varsitt uppdrag att utföra under kvällens gång, och uppdragen och de två excellenta toastmastrarna gjorde att kvällen blev fylld med intressanta och fruktansvärt roliga tal och ramsor och frekventa stående applåder. Men vi kunde ju inte ha en midsommar utan ett gäng små grodor. Det testades en uppsjö av metoder för att dansa runt två stänger på ett snyggt sätt, och vi fick både grodor och grisar. Enligt ryktet dök även ett par fiskar upp senare under kvällen (ej öror ej öron men fenor hava de) och dansade runt den lilla lilla flytande stången.

En dessert med gräddtårta och svenska jordgubbar (och ett glas olivolja för de som kände för det - de som vet de vet) avrundade middagen och nu var det dags att städa upp. Medan jag diskade med små grodorna fortfarande klingandes i mina öron började jag fundera över dagen som varit. Den hade varit både längre och mer arbetssam än alla midsomrar jag firat tidigare, men det var ändå den bästa jag varit med om, och jag kom fram till att man uppskattar saker mer om man själv är med och bidrar till dem. Och, så klart, att underbara vänner gör såväl vardag som fest till underbara upplevelser.

Ida

Start på Rays 2023

 Hej bloggen! Efter vad som känns som det oändliga tidsgapet mellan det glada antagningsbeskedet och resan till blomstrande Strängnäs är vi äntligen här, och Rays 2023 är med andra ord officiellt i gång. Som många andra var jag full av nervositet när jag kom hit, men en övervägande del av mig var självklart full av spänning. Nu har jag hunnit packa upp, lärt känna många trevliga personer och nästan funnit mig i tanken att jag faktiskt är här. Jag känner mig lyckligt lottad som har fått denna möjlighet och jag är speciellt tacksam över den härliga skara med människor jag får umgås med varje dag. Alla har verkligen givit mig höga förväntningar på att kommande månad kommer vara ett minne för livet.

 

Trots regn har Strängnäs varit otroligt välkomnande. På bara två dagar har jag upptäckt hur vackra rosor kan vara på husväggar, hur jag tar den snabbaste vägen till Ica Supermarket och hur fantastiskt roligt det är att spendera tid med likasinnade. Första dagen var mycket introduktion, både till staden och till alla som är här med mig. Vi hade bland annat ett rolig bingo där vi skulle hitta vilka som gjort/kan vad. En upptäckt jag gjorde var att jag är den enda här som går teknik, så för att få bingo var jag lite som en final boss! Eftersom elevboendet ligger precis vid vattnet kunde jag gå och bada i Mälaren den första kvällen. Jag fick också lära mig att jag måste springa tillbaka från badet om jag ville ha en duschtid närmaste timmen. Badet var dock något av det roligaste hittills. Det var många som doppade sig vilket gjorde det möjligt att simma, skratta och leka roliga lekar tillsammans, och därmed lära känna varandra ännu mer. Handledarna på Rays har introducerat oss till ”bedchecks”, vilket jag kort skulle beskriva som ett schysst kvällshäng. Även detta har varit en höjdpunkt, trots att det berövar mig sömn, eftersom det är en chans att koppla av och umgås med min handledargrupp.

 

På måndagen lyssnade vi på många föreläsningar. Eftersom det är metodikvecka handlade föreläsningarna främst om den vetenskapliga metodiken, exempelvis hur en bra vetenskaplig rapport skrivs och självklart hur vi skriver i Latex! Alla föreläsningar har varit oerhört lärorika och intressanta, men vi har inte bara suttit och lyssnat. Jag har även speeddejtat, gått på promenader längs vattnet och skrattat mer än jag någonsin gjort på en dag. Nerverna har lagt sig lite och jag känner inte samma press som jag gjorde när jag kom hit. Det jag lade märke till idag är att många av oss varken programmerat eller använt Latex förut, så jag har definitivt funnit en tröst i att jag inte är den enda nybörjaren. De som inte är nybörjare är dessutom mer än villiga att hjälpa alla som frågar, vilket jag tycker är helt underbart. Efter metodikföreläsningarna blev vi introducerade till miniprojekten. Min grupp hade några hinder på vägen och vi kom inte superlångt idag, men jag tycker det viktiga var att vi hela tiden jobbade som en grupp. På kvällen lyssnade vi även på en amerikansk professor som föreläste om Humaniora, mer bestämt om klassikern Robinson Crusoe, som garanterat är allas favoritbok nu om ni frågar projektledaren Viktor. Jag tycker föreläsningen var oerhört intressant men främst tycker jag det är fantastiskt med gästföreläsare som reser från alla möjliga delar av världen för att vi ska få lyssna på dem! Det känns coolt att han dedikerat den tiden för att föreläsa för oss och jag är otroligt tacksam över det. Efter alla föreläsningar var det dags för bedcheck igen, denna gång med snacks i form av honungsmelon, vindruvor, majskakor och min favorit; finsk saltlakrits!

 

Sammanfattningsvis har mina få dagar här varit fyllda av nya vänner, kunskap och upplevelser. Jag ser fram emot nästa vecka, när vi får träffa vår handledare och påbörja vårt projekt! Jag har använt kvällarna till att förbereda mig med det materialet vi fick och ju mer jag läser, desto mer vill jag spola fram till då vi faktiskt sätter i gång. Nu är tanken att jag ska sova, men morgondagen är fylld med nya kunskaper, bland annat är det den dagen jag äntligen (eller kanske förhoppningsvis) lär mig använda Python.

 

//Linnea

Antagna elever till Rays 2023

Det står nu klart vilka gymnasieelever som kommer få spendera sommarlovet på Rays 2023. Efter en lång och intensiv process med extremt många duktiga sökande är vi i arrangörsgruppen oerhört stolta över att kunna presentera årets elever. Vi är övertygade om att minnen för livet kommer att skapas! 

Här har ni möjlighet att lära känna de antagna eleverna lite närmare.

Alicia Arvidsson

Alicia går andra året på det naturvetenskapliga programmet vid Procivitas Privata Gymnasium i Helsingborg. Hon har ett stort intresse för neurovetenskap, vilket är ett ämne hon fördjupade sig i under ett läger vid Oxford University förra sommaren. Ett annat naturvetenskapligt ämne som ligger Alicia varmt om hjärtat är analytisk kemi. Hon är en tidigare tävlingssimmare. 

Victor Backa

Victor läser sitt andra år på Brändö Gymnasium i Helsingfors. Det är ingenjörsvetenskap som innefattar samspel mellan fysik, kemi och matematik som intresserar Victor mest. Sedan tidigare har han exempelvis deltagit i Åbo Akademis Future DI-Dag. Utanför skolan är några av Victors fritidsintressen styrketräning, motorcyklar samt datorer. 

Daria Chamoun

Daria läser det naturvetenskapliga programmet på Viktor Rydberg Gymnasium vid Odenplan i Stockholm. Bakteriologi och antibiotikaresistens är två ämnen som hon gärna fördjupar sig i. Hon har engagerat sig i ett flertal projekt, däribland att hon tillsammans med en handledare försöker identifiera potentiella läkemedelskandidater för ALS och cancerterapi. På sin fritid kan man även hitta Daria på basketplanen. 

Oliva Chemali

Olivia läser andra året på det naturvetenskapliga programmet på Procivitas Privata Gymnasium i Malmö. Medicin, och framför allt humananatomi samt biokemi, är ämnen hon gärna fördjupar sig mer i. På sin fritid har hon läst onlinekurser i både termodynamik och humanfysiologi. Utöver detta gillar Oliva att spela tennis, läsa böcker och spela videospel.  

Jack Elliot Collier Ryder

Jack har under hela sitt liv haft ett brinnande intresse för att lära sig mer. Idag går han andra året på naturvetenskapliga programmet på Minervagymnasium i Umeå. Hans främsta akademiska intresse är fysik men även neurologi förundrar honom. Vid sidan av studierna har han även läst onlinekurser inom programmering. På sin fritid gillar Jack även att laga mat liksom att träna fotboll.  

Tingxuan Dai

Tingxuan (Tina) läser sitt andra år på det naturvetenskapliga programmet på Viktor Rydberg Gymnasium vid Odenplan i Stockholm. Hon har ett stort intresse för matematik, speciellt variationskalkyl och appliceringar av markovkedjor. Utöver deltagande i naturvetenskapliga tävlingar gillar Tina att spela tennis samt spela piano. 

Linnea Danell

Linnea går andra året på teknikprogrammet med inriktning teknikvetenskap på Fridegårdsgymnasiet i Bålsta. Det som framför allt intresserar Linnea är de naturvetenskapliga ämnena fysik och matematik, speciellt astronomi och kosmologi. Linnea har deltagit vetenskapliga tävlingar som Wallenbergs fysikpris och har dessutom varit med och grundat en fysikförening på sitt gymnasium där hon sitter som ordförande. Utöver studierna spelar Linnea även fotboll och är aktiv inom scouterna.  

Josefin Dejeborn Holmes

Josefin läser andra året på naturvetenskapliga programmet på Calmare Internationella Skola i Kalmar. De ämnen som hon är speciellt intresserad av är astronomi, fysik och kemi, särskilt organisk kemi. Tidigare har Josefin deltagit i Rymdforskarskolan liksom Fysik- och Astronomiläger men hon är även ordförande för astronomiföreningen på sin skola. Utöver sina akademiska intressen gillar Josefin att springa i skogen, läsa och cykla mountainbike.  

Filip Engelhardt 

Filip brinner för medicin och har redan börjat praktisera på Karolinska Institutet. Efter ett utbytesår i USA läser han nu sitt andra år på Viktor Rydberg Gymnasium vid Odenplan. På sin fritid spelar han gärna handboll eller seglar. Han är dessutom ordförande och grundare för en organisation vars mål är att främja gemenskap genom utökad undervisning i de naturvetenskapliga ämnena. 

Ida Grimheden

Ida studerar natur med profilinriktning matematik på Norra Real i Stockholm. Hon har representerat Sverige i Internationella Olympiaden i Astrofysik och Astronomi (IOAA) 2022, och ska göra det ännu en gång nu i år. Förutom hennes engagemang i naturvetenskapliga tävlingar har hon även vunnit priser för sina idrottsprestationer. Utöver detta är hon ordförande för skolans astronomiförening, NASA, samt sekreterare i skolans matematikförening, Mattesfären.

Wilma Hall

Wilma Hall går i tvåan på Björneborgs Svenska Samskola. Hennes främsta vetenskapliga intresse är fysik. Förra året var hon utbytesstudent i Frankrike, i Châlons-en-Champagne. År 2023 placerade sig Wilma på en andraplats i Åbo Akademis Diplomingenjörstävling. Förutom naturvetenskap gillar Wilma att orientera och hon har även ett stort intresse för musik och spelar både cello och klarinett.

Neneh Hambraeus

Neneh studerar sitt andra år på det engelska naturvetenskapliga programmet på Kungsholmens Gymnasium i Stockholm. Inom naturvetenskapen är det fysik, programmering och matematik, särskilt algebra, som ligger henne varmt om hjärtat. Sedan tidigare har hon deltagit i olika program vid Michigan Technological University i USA. Aktuellt just nu är att Neneh sitter som ordförande för gymnasiets naturvetenskapliga förening, Kungsholmen’s Young Scientists’ Society. 

Casper Karlsson

Casper går sitt andra år på IB-programmet på S:t Eskils Gymnasium i Eskilstuna. Det naturvetenskapliga intresset har funnits länge och det är främst rymden och universum i stort som intresserar. I framtiden planerar han att läsa fysik på universitetet. Han har tidigare deltagit och gått till final i Astronomiolympiaden samt har en bakgrund som orienterare. 

Algot Kullberg

Algot studerar det naturvetenskapliga programmet på Katedralskolan i Växjö. Några av hans största intressen är matematik och favoritområdet är linjär algebra. Algot gillar att använda sina kunskaper i olika tävlingar inom matematik. Vid sidan av studierna finns även ett intresse för musik och träning.  

Holger Molin

Holger läser sitt andra år på Procivitas Gymnasium Helsingborg och har en stor passion för matematik. Han har redan läst alla gymnasiets matematikkurser och läser och har läst flera universitetskurser i matematik vid Lunds Universitet. Hans intresse för matematik har även fått honom att delta i Skolornas Matematiktävling samt Ung Vetenskapssports matematikläger. Utöver matematik tycker Holger också om programmering och maskininlärning.

Imaan Muqbil 

Imaan läser andra året på Bäckängsgymnasiets naturvetenskapliga program med profilen vetenskap och forskning. Områden som är av extra intresse för Imaan är växtfysiologi, molekylärbiologi och epigenetik. När Imaan gick i ettan på gymnasiet gick han vidare till Sverigefinalen av EOES, European Olympiad in Experimental Sciences. Imaan har även deltagit i Kemiolympiaden och Berzeliusdagarna, Han har ett brinnande intresse för politik och har länge engagerat sig i hållbarhetsfrågor. 

Carl Viggo Nilsson Gravenhorst-Lövensteirne

Carl Viggo läser det naturvetenskapliga programmet på Procivitas Privata Gymnasium Helsingborg. Det som är av extra stort intresse för Carl Viggo är matematik, programmering och maskininläring. Carl Viggo har redan läst klart gymnasiets alla matematikkurser och kommer till hösten börja läsa universitetskurser i matematik på Lunds Universitet. Carl Viggo har även erfarenhet av att hålla i läxhjälp i matematik. 

Claes Nilsson

Claes kommer från Göteborg och läser inriktningen naturvetenskap på Sigrid Rudebecks Gymnasium. Något som han tycker är väldigt intressant är paleontologi, alltså studien av det geologiska förflutna och de varelser som bebodde den. Utöver detta är även matematik och specifikt spelteori något Claes gillar. Vid sidan av studierna spelar han piano och har lång erfarenhet av att spela tennis. 

Daniel Nordström

Daniel läser andra året av naturvetenskap med snabbmatte på Katedralskolan i Lund. Hans stora intresse är matematik och han har deltagit i flera matteläger, däribland mattekollo och Ung Vetenskapssports matematikläger. Hösten 2022 representerade han Sverige i matematiktävlingen Baltic Way. Daniel har redan börjat läsa matematikkurser på högskolenivå och har dessutom tagit sig till finalen av Skolornas Matematiktväling.

Elin Norström

Elin pluggar andra året på det naturvetenskapliga programmet på Hvitfeldtska gymnasiet. Något som ligger henne lite extra varmt om hjärtat är genetik, proteinprediktion samt bioinformation. Tidigare har Elin deltagit i Rymdforskarskolan samt Berzeliusdagarna men aktuellt just nu är att hon sitter som vice ordförande för gymnasiets astronomiförening, Hvit Hål. På fritiden gillar hon att läsa och kitesurfa.   

Aleksander Purik

Aleksander är elev vid Internationella Engelska Gymnasiet Södermalm där han går International Baccalaureate-programmet. De naturvetenskapliga ämnena som han tycker extra mycket om är farmakologi, receptorbiologi och oftalmologi. Hans mål i framtiden är att bli läkare. Vid sidan av sina gymnasiestudier spelar Aleksander piano, studerar kinesiska och läser svensk skönlitteratur. 

Fanni Valisalo

Fanni studerar andra året på IB-programmet på Stockholm International School. Något hon är särskilt intresserad av är biomedical engineering. Fanni har på eget initiativ genomfört ett forskningsprojekt vid KTH och deltagit i tävlingar inom matematik. Dessutom är hon engagerad inom Amnesty och lett flera insamlingsprojekt.

Alexander Weimer

Alexander har sedan han var nio år gammal bott i USA och för närvarande studerar han vid Minnetonka High School i Minnesota. Sen barnsben har han intresserat sig för teknik och idag är materialvetenskap det han gillar bäst. Han har varit volontärledare på Camp Invention som är ett STEM-fokuserat läger. 

Marcell Ziegler

Marcell Ziegler läser det naturvetenskapliga programmet vid Blackbergs Gynasmium i Stockholm. Fysik och särskilt elektronik och elektromagnetism är av speciellt intresse för Marcell. Han fördjupar sig gärna i den interna, kvantfysikaliska delen av elektronik. Vid sidan av studierna är han bland annat sekreterare för Blackebergs Astronomiförening BLAST och spelar musik på kulturskola. 





Möt en xRay: "en upplevelse som man aldrig kommer glömma"

Melvin Storbacka var en av deltagarna under Rays 2022. Hans projekt handlade om R-processen, en process som sker under kollaps av tunga stjärnor i supernovor.

Melvin Storbacka deltog i Rays 2022. Hör i detta inlägg vad han tyckte om Rays, hans favoritminnen och varför han tycker att man ska söka till Rays!

Vad gör du just nu?

Just nu så går jag den sista terminen på gymnasiet, så det är mycket plugg just nu! Dessutom är jag med och organiserar Astronomiolympiaden, och har även jobbat vidare med mitt projekt från Rays!

Vad har Rays betytt för dig?

Rays har betytt så otroligt mycket, och för varje dag inser jag allt mer de saker som jag fått! Mest påtagbart fick jag 20 otroliga vänner, som jag alltid kommer att uppskatta och ha en underbar koppling till. Dessutom har jag arbetat vidare med mitt projekt, och det är bara en av de sätt som jag märkt att Rays givit mig stora möjligheter, även efter sommarforskarskolan.

Vad är det bästa med Rays?

Det bästa med Rays är att under en hel månad få omge sig med underbara människor som delar ett stort naturvetenskapligt intresse, och tillsammans ta sig an en gemensam utmaning för att producera en forskningsrapport i världsklass!

Vilket är ditt allra bästa minne från Rays?

Även om det fanns många fina speciella stunder, såsom badturer eller midsommarfirandet, så tror jag att den känslan som jag älskade, och saknar, mest är de gånger då vi alla satt och arbetade i samma rum - alla med olika projekt - med en gemensam känsla av motivation, engagemang och samhörighet.

Varför ska man söka till Rays?

Jag tycker att man skall söka till Rays för att man gillar vetenskap; för att man gillar forskning; för att man vill träffa andra människor som delar ett intresse för naturvetenskap, och för att man vill ha en upplevelse som man aldrig kommer glömma.

Möt en xRay: "Att söka till Rays var ett av de bästa besluten jag någonsin tagit"

Alvin Palmgren deltog i Rays 2022 där han gjorde ett projekt om Wilsonloopar, som bland annat används inom kvantkromodynamiken.

Alvin Palmgren deltog i Rays 2022. I detta blogginlägg kan ni läsa mer om hans Rays-upplevelse, några av hans bästa Raysminnen och varför man ska söka till Rays

Vad gör du nu?

Jag pluggar för tillfället sista året på gymnasiet. Utöver det extrajobbar jag som studiecoach, går en universitetskurs i matte och deltar i diverse vetenskapstävlingar och läger.

Vad har Rays betytt för dig?

Rays har gett mig så otroligt mycket på olika plan – dels har jag fått en större inblick i forskningsvärlden och samlat på mig en mängd färdigheter och erfarenheter som jag kommer ha nytta av i framtiden, men framförallt har jag fått en oförglömlig sommar och en massa fina vänner!

Vad är det bästa med Rays?

Det bästa med Rays är utan tvekan människorna. Gemenskapen som skapas när en grupp ambitiösa ungdomar med liknande intressen jobbar stenhårt tillsammans är något alldeles särskilt och något man måste uppleva själv för att verkligen förstå!

Vad är ditt allra bästa minne från Rays?

Oj, det var en svår fråga! När jag tänker tillbaka på Rays är det framförallt atmosfären och alla de små sakerna jag minns: långa spelkvällar, diskussioner om allt mellan himmel och jord, intensivt rapportskrivande, spontana aktiviteter etc. Men om jag ska välja ut något specifikt skulle jag nog säga firandet precis efter att rapporterna lämnats in!

Varför ska man söka till Rays?

Jag var själv väldigt tveksam till att söka till en början men bestämde mig för att gå lite utanför min "comfort zone" och helt enkelt testa. Så här i efterhand kan jag säga att söka till Rays var ett av de bästa besluten jag någonsin tagit! Om du gillar naturvetenskap och är nyfiken på forskning kan jag nästan garantera att Rays kommer att bli en fantastisk upplevelse :)

Möt en xRay: "Rays har gett mig nya vänner för livet"

Alexandra Arnmark deltog i Rays 2022 där hon gjorde ett projekt om gravitationsvågor på AlbaNova

Alexandra Arnmark var en av deltagarna på Rays 2022. I detta inlägg berättar hon mer om hennes Rays-upplevelse, vad som är det bästa med Rays samt varför man ska söka till Rays!

Vad gör du nu?

Just nu pluggar jag sista året av naturvetenskapsprogrammet vilket är tufft men också innebär att jag äntligen får ta många av de kurser som jag länge har sett fram emot att läsa! Utöver det engagerar jag mig en del ideellt och deltar i diverse läger.

Vad har Rays betytt för dig?

Förutom att hela Rays-upplevelsen var fantastisk så har Rays gett mig nya vänner för livet samt inspiration att ta varje chans som dyker upp kopplat till forskning!

Vad är det bästa med Rays?

Definitivt alla människor man får träffa. Allt ifrån våra handledare och gästföreläsare till andra elever på lägret. Att vi hade samma intressen ledde det till många intressanta diskussioner både kopplat till forskningen men även utanför. Att elever hade liknande intressen leder även till en väldigt fin gemenskap där vi alltid peppade varann och hade riktigt roligt ihop.

Vad är ditt allra bästa minne från Rays?

Det är en svår fråga... Det var en väldigt mäktig känsla att få komma in på KTH:s forskningsavdelning för första gången. Men det som toppar listan måste nog var när vi firade midsommar tillsammans, firade 4th of July (japp du läste rätt 😉) och capture the flag.

Varför ska man söka till Rays?

Något som jag verkligen försökt bli bättre på det senaste åren är att våga försöka! Det kan handla om att våga skicka ett mejl till en professor om sin drömpraktik eller våga skicka iväg en ansökan till en viss sommarforskarskola ;). Är man intresserad av att forska, vill lära känna massa coola människor och få många nya möjligheter för framtiden då ska man definitivt söka till Rays!

Vill du få vänner och minnen för livet? Gör som Alexandra, sök till Rays!

Möt en xRay: "Rays är mer än en forskarskola"

Mathias Chang (till vänster) deltog i Rays 2022 där han tillsammans med Klara Wagenius under handledning av Dr. Antonio Capezza utförde med ett projekt om hållbara biobaserade engångsprodukter och hygienartiklar. Jon Lindhe, KTH.

Mathias Chang deltog i Rays 2022. Läs vidare för att höra mer om Mathias upplevelse av Rays och varför han tycker att du borde söka!

Vad gör du nu?

Pluggar sista året på gymnasiet.

Vad har Rays betytt för dig?

En oförglömlig, fantastisk och tillfredsställande period i mitt liv. Det var första gången jag inte sov i mitt hem, men handledarna och de andra eleverna gjorde det till ett hem för mig. Minnena från Rays kommer alltid vara nära hjärtat och jag tar med mig allt som jag lärde mig under de fyra veckorna in i framtiden.

Vad är det bästa med Rays?

Hur nöjd man blir med sig själv och sin prestation och att man tar itu utmaningar tillsammans med alla andra.

Vilket är ditt allra bästa minne från Rays?

Ciderfirandet efter sista inlämningen av rapporten. Man kunde känna lättnaden i atmosfären efter flera veckors hårt, flitigt och roligt arbete.

Varför ska man söka till Rays?

För att Rays är mer än en forskarskola. Det är en familj, vänskap och plats där man utvecklas både som person men också akademiskt.

Vill du också ha minnen för livet? Gör som Mathias, sök till Rays!

Möt en xRay: "Rays var min väg in till en gemenskap inom vetenskap"

Maya Hagbok (till vänster) deltog i Rays 2022 och gjorde ett projekt på Biomedicum, Karolinska Institutet, om hur hormonnivåer hos flickor i 9-10-årsåldern kunde påverkas av spelande av videospel.

Maya Hagbok deltog i Rays 2022. Nedan berättar hon mer om vad Rays betytt för henne, favoritminne från Rays och varför du också borde söka till Rays!

Vad gör du nu?

Just nu läser jag sista terminen på naturvetenskapliga programmet på gymnasiet och jobbar som lärare vid sidan av. På fritiden sitter jag även med i styrelsen för Rays och driver en vetenskaplig förening på min skola. Jag gillar verkligen hur styrelseposterna gör det möjligt att anordna aktiviteter kopplat till vetenskap och därigenom även träffa olika personer.

Vad har Rays betytt för dig?

Rays var min väg in till en gemenskap inom vetenskap. Tack vare sommarforskarskolan har jag lärt känna personer med liknande intressen och fått inspiration för allt man kan göra kopplat till vetenskap.

Vad är det bästa med Rays?

Det bästa med Rays är helt klart alla fantastiska personer man lär känna, men även alla minnen vi skapade tillsammans.

Vilket är ditt allra bästa minne från Rays?

Jag kommer ihåg när min forskargrupp hittade en faktor som kunde förklara resultaten vi fick. Vi kunde inte sluta le på hela vägen hem. På det stora hela skulle jag säga att det var alla små minnen som tillsammans utgjorde det bästa minnena, morgonlöprundorna, blåbärsplockningen och bakningen.

Varför ska man söka till Rays?

Rays har en riktigt härlig sammanhållning. Arrangörerna kom på olika aktiviteter vid sidan av projektet. Det kunde vara små till stora saker som utgör det lilla extra. Något som jag tror säger mycket om sommarforskarskolan är att personer som tidigare deltagit i Rays kommer tillbaka till organisationen. Det kan vara på xRays-träffar, genom styrelsearbete eller som stöd under sista veckan av Rays. Faktumet av att tidigare deltagare kommer tillbaka känns som ett tecken på att de gillade upplevelsen.

Vill du också ha en oförglömlig sommar? Gör då som Maya, sök till Rays!