Avslutningspresentationer Rays 2016

För tre månader sedan avslutades hela Rays 2016 med att eleverna höll sina avslutningspresentationer på Tekniska museet där de presenterade sina forskningsprojekt. De var otroligt duktiga och presentationerna hade väldigt hög kvalité. För er som inte kunde vara där eller vill höra dem igen finns nu framträdandena upplagda på vår YouTube-kanal! De hittas genom att gå till vårt album, men alla presentationer finns också här under. 

Trevlig filmstund!

Alexandras forskning tog henne till Kina

Alexandra Polyakova, Rays 2015, genomförde ett forskningsprojekt som tog henne till Kina.

Alexandra Polyakova, Rays 2015, genomförde ett forskningsprojekt som tog henne till Kina.

En av alla våra xRays, Alexandra Polyakova, kom för några veckor sedan tillbaka från en resa i Kina. Efter att Alexandra deltagit i Rays 2015 genomförde hon under sista året på gymnasiet ett eget forskningsprojekt som handlar om vilken påverkan serintillskott kan ha på utvecklingen av fettlever i samband med en fett- och sockerrik kost. Detta projekt tog henne, via finalen av Utställningen Unga Forskare, till Kina och den internationella tävlingen China Adolescents Science and Technology Innovation Contest (CASTIC). Där tävlade hon mot 500 andra ungdomar med liknande projekt. I resväskan återfanns på vägen hem, förutom många minnen, även en medalj! Så här berättar Alexandra själv om sina upplevelser:

Den här sommaren fick jag åka till Kina med Unga Forskare. Att beskriva hur fantastisk upplevelsen har varit i ord är svårt...

Att få delta i utställningen CASTIC var hur häftigt som helst! Utställningen var stor - massvis med intressanta projekt. Det var givande att ännu en gång få presentera mitt eget projektarbete för en ny publik, träffa de andra deltagarna och dessutom få en hel del nya vänner.

Att sedan utforska unika platser och kulturen var minst lika roligt som utställningen. Varje gång jag tänker hur trött jag var i benen efter att ha gått över alla trapporna på Kinesiska muren eller smaken av månkakorna kan jag inte låta bli att le mitt bredaste leende!

Vi gratulerar Alexandra och önskar henne stort lycka till med allt hon tar sig för i framtiden!

Hell Week och final deadline

Rays avslutande vecka går under namnet Hell week och många av eleverna har under de senaste dagarna insett att det finns fog för namnet. Under fem dagar och nätter har det intensivt skrivits på forskningsrapporter, brottats med rapporter i LaTeX och druckits väldigt många koppar kaffe. Eleverna har på ett par veckor gått från att vara noviser inom sina områden till experter. Efter många omgångar av feedback från Raysalumner på plats från olika vetenskapliga fält har rapporterna finslipats till perfektion.  Det går nu att få veta allt om hur quantom random numers fungerar, hur man mäter blodtryck med hjälp av en videoinspelning eller vilka gener som kan påverka en viss typ av cancerceller. 

Alla hejade intensivt på varandra in i de sista sekunderna innan inlämning igår och självklart firades det ordentligt efteråt med musik, bubbel och fotografering. Nu pågår förberedelser för fullt inför slutpresentationerna inför allmänheten på Tekniska museet imorgon, fredag. Hur förklarar man på bästa sätt vad en quantom dot är och hur bryter man ner den komplicerade processen som krävs för för att studera nanocellulosa - framtidens ersättare till dagens plast - på  ett lättbegripligt sätt? En spännande presentationsdag väntar, som kommer att avslutas med avslutningsmiddag i Stockholm och hemligt schema för kvällen och natten i Strängnäs.

 

 

Moa och Jenny: Dr. Frankenstein med Prof. Lance Rhoades

När vi på söndagskvällen stod inför den fösta av Lance Rhoades föreläsningar visste vi inte riktigt vad vi skulle förvänta oss exklusive den positiva förväntan någon som färdats över hela Atlanten för att föreläsa för med sig. De kommande tre föreläsningarna, utspridda under fyra dagar, skulle bli spännande, intressanta och otroligt lärorika. 

Lance är professor vid University of Washington och inspirerade många med sitt sätt att undervisa samt sitt genuina engagemang under de tre lektionerna han höll. Vi hade tidigare läst boken Frankenstein och genom hans lektioner var det möjligt att förstå grunden bakom bokens innehåll. 

Samuel Selleck fick agera monster och en livlig diskussion uppstod i klassrummet om etik och moral i vetenskapliga sammanhang. I samband men vårt rapportskrivande visade sig detta ämne vara ytterst applicerbart. Lance drog genomgående paralleller till både dåtid, nutid och framtid vilket resulterade i en lång movie-check-list där bland annat The Bride of Frankenstein trängdes med The Body Snatcher. Tack vare Lance kommer ingen av oss ha en tråkig stund i sommar även om det svenska sommarvädret skulle svika. 

På den sista av Lances föreläsningar hade Isak bakat kärleksmums till oss alla, vilket var väldigt uppskattat av många. Lance påpekade även snyggt att Isaks tryck på tröjan påminde om Frankensteins brud. 

Efter tre intensiva föreläsningar med Lance lämnar vi alla dem bakom oss rikare på något sätt; rikare på kunskap, rikare på perspektiv och i Lances fall även rikare på Rays-koppar och svenskt godis.  Lance fortsatte igår sin resa där hans nästa destination är Kina. 

Med detta tackar vi Lance och önskar honom en fortsatt bra sommar!

/Moa Karmefors Idvall och Jenny Angelin, elever Rays 2016

Julia och Beatrice: Institut Mittag-Leffler

Efter våra mentorskap i tisdags var det dags att göra ett studiebesök till matematikinstitutet Institut Mittag-Leffler i Djursholm utanför Stockholm. De första intrycken av institutet var mäktiga, från både det pampiga huset och de vackra omgivningarna. Besöket inleddes med att vi fick en guidad tur genom hela byggnaden och fick höra massor av intressanta historier om grundaren Gösta Mittag-Lefflers liv och hur institutet bildades. Slutligen nådde den guidade turen sin absoluta höjdpunkt när vi kom till husets flera bibliotek. Det fanns många utspridda rum, med bokhyllor helt fullproppade med böcker om allt man skulle kunna tänka sig inom matematik. 

Hela gruppen är nog överens om att det bästa med studiebesöket var när vår guide dukade upp ett bord med ikoniska böcker, bland annat förstaupplagan av böcker såsom  Isaac Newtons Philosophiae Naturalis Principia Mathematica.  Det fanns också böcker av Leonardo Fibonacci, Arkimedes, Anders Celsius, Johannes Kepler, Galileo Galilei, Leonhard Euler och René Descartes. Det var otroligt roligt att få bläddra i dessa böcker som många var flera hundra år gamla, men fortfarande välbevarade. Vi stannade längre än planerat vid böckerna och många bilder togs- klart man ska ha bevis på att man sett sådana verk! Något av det bästa med besöket var att alla blev lika entusiastiska och tagna av vad vi fick se. Vi är väldigt glada att vi fick göra detta studiebesök under Rays då det är fantastiskt roligt att få dela upplevelser som denna med andra som alla delar samma intressen!

/Julia Lövgren & Beatrice Häggendal, Rays 2016

Rays Olympics och Scavenger Hunt

I augusti är det Olympiska spelen i Rio, men på Rays ligger vi lite före och hade vår egen version, Rays Olympics, i helgen. Det tävlades intensivt mellan handledargrupperna Flour Power, Klara vinnare och Bromsare utan bromsar. Apelsiner skulle transporterats under hakan, ägg kastas från så långt avstånd som möjligt och samma sträcka gås ihoptejpade två gånger, med så lite differens som möjligt. Efter den svettiga och fysiska deltävlingarna var det dags att använda hjärnan lite mer och fundera på olika gåtor. Gåtgurun var inte särskilt nöjd med resultatet, men Rays Olympics blev lyckat ändå och eleverna varvade ner med en omgång brännboll på kvällen.

Som uppvärmning inför olympics tävlade lagen i Scavenger hunt, fotojakt, under lördagen. De fick en lista där de skulle försöka beta av så många bilder som möjligt på två timmar. Det blev bland annat bilder på mänskliga pyramider, laborerande och frierier. I slutet av jakten kom en rejäl åskskur men trots att de var dyngsura fortsatte lagen tävlingen. Alla lämnade in i tid och hade väldigt roligt, kanske framförallt senare på kvällen när det var bildvisning.

Samuel Selleck: Att bo under samma tak


Under de fyra veckorna vi ska vara här i Strängnäs bor vi alla under samma tak.
Alla delar rum med ett par andra Raysmedlemmar och på morgonen samlas alla i ett av tre kök beroende på vilket som ligger närmast. När man bor så tätt intill lär alla känna varandra på ett lite annorlunda sätt och man kommer närmare de andra betydligt snabbare än vad man annars skulle göra.

För min del är det en stor kontrast till hur jag bruka leva. Jag har alltid haft mitt rum som något av en frizon. Men även om jag ibland kan längta efter ett eget utrymme är det otroligt mysigt att gå upp på morgonen och äta frukost tillsammans eller sitta uppe sent på kvällarna och prata när det finns tid för det.

Jag ser det lite som träning inför det snart kommande studentlivet i ett kollektiv. Att lära sig att leva med en grupp andra människor som visserligen har en sak gemensam, naturvetenskapen, men som på så många andra sätt är olika är en väldigt nyttig erfarenhet.

/Samuel Selleck, elev Rays 2016

Hannah Lindén: Studiebesök på AstraZeneca

Eleverna utrustar sig med ID-kort inför besöket på AstraZeneca.

Eleverna utrustar sig med ID-kort inför besöket på AstraZeneca.

Inne i fabriken är det viktigt att det är rent, så hela gruppen fick klä på sig fina overaller.

Inne i fabriken är det viktigt att det är rent, så hela gruppen fick klä på sig fina overaller.

I tisdags åkte hela gruppen på studiebesök till Södertälje, mer specifikt till AstraZenecas produktionsanläggning. Alla hade varit och jobbat på sina projekt hela dagen men såg ändå fram emot att besöket. Vi välkomnades av Jacob Lund, kommunikationschef för AstraZeneca Sverige, i entrén och visades in i byggnaden. I föreläsningssalen lyssnade vi på information kring olika saker om företaget och vad processen från idé till godkänt läkemedel innebär.

Sedan fick vi följa med in i själva fabriken, men först var vi tvungna att byta om från topp till tå för att hålla miljön så ren som möjligt. De visade oss hela processen från blandning av tablettmassan till färdiga dragerade tabletter och paketeringen av dem.

Det var otroligt intressant att få insikt i hur ett globalt företag kan se ut, både att prata med de som jobbar där och att se arbetsmiljön.  Agnes Thornberg säger att det bästa med besöket var att se de självkörande truckarna, Hillevi Nilsson instämmer. ”Det var coolt att få se fabriken från insidan, tänk att de tabletterna kan ha skickats var som helst i världen!” tillägger Hillevi. 

/ Hannah Lindén, elev Rays 2016