Comment

Möt en xRay: "En självförtroendeboost"

Sebastian Valenzuela deltog i Rays 2011 och har idag klarat av en kandidatexamen i bioteknik på Chalmers.

Sebastian Valenzuela deltog i Rays 2011 och har idag klarat av en kandidatexamen i bioteknik på Chalmers.

Den här gången är det Sebastian Valenzuela, Rays 2011, som svarar på några frågor om Rays. Han har tagit en kandidatexamen i bioteknik på Chalmers och har för närvarande ett studieuppehåll och jobbar som lärare, innan han till hösten ska börja läsa det första året av sin master i Hongkong.

Hur har Rays påverkat dig? Det avdramatiserade övergången mellan gymnasiet och högskolestudierna en hel del. Jag insåg att det inte så svårt och att jag faktiskt klarar av att göra saker i ett labb själv. Forskning kändes väldigt avlägset innan Rays, men efteråt så visste jag att detta är något jag faktiskt klarar av redan nu. Det var en självförtroendeboost, helt klart!

Vad är det bästa med Rays? Hela konceptet med att komma bort hemifrån och spendera fyra veckor med personer som är lika intresserade i vetenskap som en själv. Det var både roligt och utvecklande!

Varför ska man söka till Rays? Jag kan utan att överdriva säga att man lär sig oerhört mycket under Rays. Viktigast av allt är erfarenheten man får av forskning. Man får inte bara vara i ett labb utan man får till och med göra forskningen själv! Hur coolt är inte det? Utöver detta gör man massor av roliga och knasiga saker tillsammans med sina nya vänner!

Beskriv Rays med tre ord! Skojiga erfarenheter tillsammans

Comment

Comment

Alexandra får forska på MIT i sommar

Vi gratulerar Alexandra Berg, Rays2015, som i dagarna tilldelats ett stipendium från Förbundet Unga Forskare för att i sommar delta vid Research Science Institute vid MIT i Boston, en av världens främsta forskarskolor för unga. Alexandra kommer att få tillbringa 6 veckor vid det prestigefyllda universitetet och få forska inom valfritt område, under handledning av en verklig expert verksam vid något av universiteten MIT eller Harvard. Alexandra kommer att var en av två svenska deltagarna på plats. Totalt deltar 80 gymnasister från hela världen, varav 30 kommer från andra länder än USA. Förutom egen forskning kommer det att bli föreläsningar med Nobelpristagare, mängder av inspiration och firande av USAs nationaldag bland mycket annat. 

Alexandra, som just nu gör ett utbytesår i USA, berättar att hon mest ser fram emot att möta flera dussin andra forskarnördar, vistas på MIT (!!) av alla ställen, och dessutom få chansen att under sex hela veckor fokusera helhjärtat på det hon gillar mest, och att hon verkligen, verkligen börjat  tråna efter sommaren: 

Det jag siktar mest på att uppleva på MIT är den generella atmosfären: Just att det är så multi- och interdisciplinärt, internationellt, och i allmänhet annorlunda är något jag verkligen ser fram emot!
— Alexandra Berg

STORT grattis Alexandra och ett varmt lycka till i sommar! 

Alexandra forskade på solens magnetfält under Rays 2015. Nu väntar nya utmaningar!

Alexandra forskade på solens magnetfält under Rays 2015. Nu väntar nya utmaningar!

 I stipendiet ingå alla kostnader i samband med vistelsen i USA och resan t.o.r. från Sverige. Rays bygger till stora delar på samma koncept som programmet under RSI, men i svensk tappning och i mindre skala. 

 

 

 

Comment

Möt en xRay: "Bästa månaden någonsin!"

rays_2014_2421

Ulrika labbar på Karolinska Institutet under sitt deltagande på Rays.

Andra xRaysen som berättar mer om sina upplevelser på Rays är Ulrika Wennberg. Ulrika deltog i Rays 2014 och är idag ansvarig för alumninätverket xRays. Förutom det studerar hon Teknisk Fysik på KTH i Stockholm och är ansvarig för Stockholms regionala deltävling av Utställningen Unga Forskare.

Hur har Rays påverkat dig?  Rays har påverkat mig på väldigt många olika sätt, men en direkt konsekvens var att jag utvecklades väldigt mycket som person och lärde mig om mina styrkor och begränsningar. Jag insåg att jag har den kapacitet som krävs för att lära mig mycket komplicerade saker under en kort tidsperiod samtidigt som jag lärde mig fantastiskt mycket om vetenskaplig metodik vilket gjorde mig väldigt trygg i mitt rapportskrivande. Jag tvingades även ut ur min comfort-zone och insåg att smarta människor faktiskt inte är så tråkiga eller farliga som jag porträtterat. Dessa människor lärde mig även att jag bestämmer över mitt framtid, samt att den enda som sätter mina gränser är jag själv genom att våga eller inte våga testa nya saker. Det ledde i sin tur till att jag vågade välja den svåra och krävande, men samtidigt otroligt roliga och utmanande utbildning jag går idag. Den passar mig perfekt!

Vad är det bästa med Rays?  Det är svårt att säga vad som var absolut bäst med Rays, men det finns två saker som präglade min månad i Strängnäs. Dels mognade jag väldigt mycket under Rays samtidigt som jag blev mer redo inför mina kommande år på högskolan. Dessutom träffade jag många fina människor som jag vet kommer att vara mina vänner livet ut.

Varför ska man söka till Rays?  Varför inte? Det finns egentligen ingenting att förlora. Om du deltar i Rays kommer du att träffa en drös underbara människor, du kommer att lära dig massor om att skriva vetenskapliga uppsatser (wow vad enkelt det blev efter Rays!), men framförallt tror jag att i princip alla lär sig mycket om sig själva och får en bättre självkänsla. På något sätt känns det som att alla (under mitt år i alla fall) insåg att vi faktiskt duger utmärkt precis som vi är. Dessutom träffar du vänner för livet!

Beskriv Rays med tre ord! Bästa månaden någonsin!

En av Sveriges supertalanger

I förra veckan korade Veckans Affärer Sveriges 101 supertalanger för 9 året i rad. Det är en lista med unga människor från hela Sverige som driver miljardbolag, utvecklar spel, driver opinion eller arbetar ideellt. På listan hittar man i år under rubriken "Nytänkare" Philip Frick, xRay och tidigare projektledare.

Stort grattis till Philip, och vi hoppas att vi finner fler xRays på listan i framtiden!

Hela listan och mer finns på Veckans Affärers hemsida.

Möt en xRay: "På Rays blir man expert"

Alfred Isaac, elev Rays 2015
Alfred Isaac, elev Rays 2015

Nästa xRay som svarar på frågor om sin upplevelse är Alfred Isaac som deltog i Rays 2015. Just nu studerar Albert sista terminen av naturvetenskapsprogrammet på Blackebergsgymnasium i Stockholm.

Hur har Rays påverkat dig? Jag har lärt mig massor för livet. Jag har fått vänner för livet, fått bra kontakter med människor på olika universitet, fått erfarenhet av studier på universitet, av forskning och vetenskapligt skrivande och jag har lärt mig hantera program som jag annars inte skulle känna till alls. Varje dag kunde man gå och lägga sig med ett dagens bästa, och allt det där bästa kunde man bära med sig i sitt skolliv och sin fritid.

Vad är det bästa med Rays? Upplevelsen. Hela känslan av att bo tillsammans med en grupp människor med enorma intressen och åka till universitet varje dag.

Varför ska man söka till Rays? Det är en möjlighet och en chans man inte bör missa. Av vad jag sett med elever från andra klasser har de ofta problem med vad de ska ha som gymnasiearbete, så de söker efter villiga handledare på universitet som halvhjärtat hjälper dem, och hela gymnasiearbetet, som är gymnasietidens enda forskningsliknande arbete, blir bara ett stressigt virrvarr som ska lämnas in innan deadline. På Rays blir man expert på ämnet man blir tilldelad under de två veckorna som man arbetar med det. Man delar sina upplevelser med andra, och handledarna hjälper gladeligen till.

Forskningsarbetet åsido är det fortfarande ett sommarläger, och man får vara med om olika roliga upplevelser med vänner som blir som en tight familj till slut. Man får ett alumninätverk och kan alltid räkna med att de finns där. Istället för ett relativt händelselöst sommarlov, eller ett med ett som fylls ut med ett sommarjobb, kan man på Rays göra något man tycker är riktigt kul och på eftermiddagen dra ut med kompisarna och ta ett dopp i Mälaren, ha filmkväll, eller liknande. Lägret har en del aktiviteter som hajking och Rays Olympics som alla där tycker är kul, och som gör sommaren värd att minnas. Som en extra fotnot kan Raysarbetet oftast användas som gymnasiearbete.

Beskriv Rays med tre ord! Roligt, gemenskap, lärorikt

Forskningsmingel på Vattenhallen

I fredags anordnade Rays ett forskningsmingel på Vattenhallen i Lund. 125 gymnasieelever fick lyssna på xRays spännande föreläsningar om sina olika forskningsprojekt. Vissa berättade om sitt Raysprojekt medan andra pratade om egna projekt de drivit efter Rays. Det bjöds bland annat på en lektion i hur man lär en dator att läsa, en föreläsning om en framtida cancerbehandling utan biverkningar och ett föredrag om hur man kan visualisera sin sångteknik. Förutom det gavs självklart även information om Rays och vad en sommar i Strängnäs egentligen innebär. Gästföreläsare var kemiprofessor Ulf Ellervik som passionerat berättade om "Den svåra konsten att leva". Under fikapauserna svarade xRays på frågor och eleverna hade även tid gå runt i Vattenhallens utställningar och upptäcka allt spännande som finns där.

Vi vill tacka alla elever som kom och hoppas att ni blev inspirerade och tar chansen att söka till Rays 2016!

Anna Broms och Isak Nilsson berättar om Rays.

Anna Broms och Isak Nilsson berättar om Rays.

Felix Telander berättar om sitt kvantfysikprojekt.

Felix Telander berättar om sitt kvantfysikprojekt.

Publiken och xRays lyssnar uppmärksamt när kemiprofessor Ulf Ellervik föreläser.
Publiken och xRays lyssnar uppmärksamt när kemiprofessor Ulf Ellervik föreläser.
Besökare och xRays minglar i  pausen.

Besökare och xRays minglar i  pausen.

Jonna talar om sitt Raysprojekt "Analys av rekord"

Jonna talar om sitt Raysprojekt "Analys av rekord"

Möt en xRay: "Ingenting är omöjligt"

Vad händer efter Rays? Vad har medlemmarna i alumninätverket xRays för sig och vad har de att säga om sin upplevelse? Från och med nu tills att ansökan stänger den 27 mars kommer intervjuer med olika xRays att dyka upp här på bloggen. Först ut är Anton Möller, deltagare i Rays 2014 som nu läser andra terminen på civilingejörsprogrammet i Teknisk Fysik på Kungliga Tekniska Högskolan.

xray_anton

Hur har Rays påverkat dig? Rays öppnade i någon mening upp mina ögon för vad som är möjligt och inte. Svaret på den frågan är att ingenting är omöjligt - bara man är villig att kämpa för det. Att pressa sina gränser fick en helt ny innebörd, och att hårt arbete och dedikation kan lyfta en till helt nya höjder har jag nu i efterhand insett.

Förutom den otroliga personliga utvecklingen jag upplevde så fick jag chansen göra den resan med 20 andra helt fantastiska elever. Två år senare så umgås jag fortfarande dagligen med många av de personer jag lärde känna för livet på Rays, och vi har fortfarande lika roligt tillsammans.

Vad är det bästa med Rays? Gemenskapen man bygger med varandra, utmaningarna man själv ställs inför och allt man lär sig under resans gång.

Varför ska man söka till Rays? Varför ska man inte? En sommar på Rays är en sommar med otroliga akademiska utmaningar, oförglömligt kamratskap och värdefulla upplevelser!

Beskriv Rays med tre ord! Givande, händelserikt och utmanande.

Nytt år, nya planer

Efter att ha firat ut 2015 och in 2016 närmar sig årets Rays med stormsteg. Arrangörgruppen 2016 består av projektledare Serhat Aktay, Anna Broms, Isak Nilsson och Klara Kiselman. Läs mer om oss här! Vi ser fram emot en sommar med många skratt, inspirerande föreläsningar och spännande forskning. Redan i närtid har vi dock mycket spännande planerat. Den 29:e och 30:e januari kan du träffa oss på Berzeliusdagarna innan vi öppnar ansökan den 31:a januari. Ansökningsperioden kickstartar med ett forskningsmingel på Vattenhallen i Lund den 5:e februari. Inbjudan har gått ut till skolor, men tveka inte att ta kontakt med oss om du är intresserad av att komma. Enklast är att mejla info@raysforexcellence.se.

Ansökan stänger den 27:e mars, så se till att ha skickat in allt innan dess. Vi hoppas på många spännande ansökningar och är övertygade om att Rays 2016 kommer att bli helt fantastiskt!

arrangörsgrupp16

Arrangörsgruppen 2016: Isak Nillson, Anna Broms, Klara Kiselman och Serhat Aktay.