Möt en xRay: "Helt ovärderligt!"

Efter sitt deltagande i Rays 2016 längtar nu Andreas Möller till att börja på universitet.

Efter sitt deltagande i Rays 2016 längtar nu Andreas Möller till att börja på universitet.

Andreas Möller deltog i Rays 2016 och går just nu sista året på gymnasiet. Han längtar till universitetet och tycker tyvärr blir sista året väldigt långtråkigt jämfört med sommaren på Rays. Utöver skolan ställer han ut sitt fysikaliska Raysprojekt i Utställningen Unga Forskare.

Vad har Rays betytt för dig? Sommaren på Rays var helt ovärdelig, jag träffade så många spännande och motiverade vänner som gjorde sommaren helt fantastisk. Nu efteråt utgör de även ett otroligt användbart kontaktnät!

Vad skulle du vilja säga till någon som funderar på att söka till Rays? Ansökan må vara krävande, men i efterhand skulle jag göra om det alla dagar i veckan!

Forskningsmingel i Vattenhallen

I fredags eftermiddag fick cirka 50 gymnasieelever inspireras av xRays och arrangörer då Rays höll i ett forskningsmingel på Vattenhallen i Lund. På programmet stod även en gästföreläsning med forskaren Johan Mauritsson. Han pratade om atomer, vågor och ljus och illustrerade ljudets vågegenskaper med hjälp av Rubens rör. Riktigt häftigt! Förutom det pratade Lara om hur oljedroppar kan användas för att simulera partiklar som beter sig som vågor och Klara berättade om en potentiell ny cancerbehandling med mindre biverkningar. Flertalet xRays fanns även på plats för att berätta om sina upplevelser under Rays och hur deras resa sett ut efter det.

Vi tackar för en trevlig eftermiddag och hoppas att många vill komma till nästa forskningsmingel som äger rum redan nu på onsdag på Chalmers!

Möt en xRay: "Du har ingenting att förlora!"

På Rays lärde Julia Lövgren känna fantastiska människor och idag forskar hon på Stockholms Universitet.

På Rays lärde Julia Lövgren känna fantastiska människor och idag forskar hon på Stockholms Universitet.

Julia Lövgren genomförde ett astronomiskt forskningsprojekt på Rays 2016. Nu går hon sista året på Kungsholmens gymnasium i Stockholm. Just nu gör hon sitt gymnasiearbete inom kemisk fysik och gör allt laborativt arbete på Stockholms universitet.

Vad har Rays betytt för dig? Rays har betytt jättemycket för mig, dels för att jag har lärt känna så många fantastiska människor och dels för att jag insåg hur mycket roligt man kan göra om man bara anstränger sig lite för att hitta möjligheterna.

Vad skulle du vilja säga till någon som funderar på att söka till Rays? Ta chansen och sök, du har inget att förlora!

Möt en xRay: "Det är bättre än du kan föreställa dig"

Rays har gett Agnes Nordquist en förståelse för forskning.

Rays har gett Agnes Nordquist en förståelse för forskning.

Ansökan till Rays 2017 är nu öppen och vi tänkte därför låta några av våra tidigare deltagare berätta om sina Raysupplevelser. Först ut är Agnes Nordquist som var elev 2012 och med i arrangörsgruppen 2014. Agnes hade ett medicinsk forskningsprojekt och läser nu till läkare på Karolinska Institutet. Just den här terminen befinner hon sig dock i Sydafrika där hon gör en studie på en brännskadeenhet. 

Vad har Rays betytt för dig? Rays har gett mig otaliga vänner och en förståelse för vad forskning är och varför det är livsviktigt. Jag har varit med både som elev och som arrangör och har därför fått två fantastiska Rays-somrar.

Vad skulle du vilja säga till någon som funderar på att söka? Det är ännu bättre än du kan föreställa dig och såklart du kommer bli antagen - bara sök!

Cambridge och USA nästa!

Om några dagar öppnar ansökan till Rays 2017 och vi ser fram emot att ta emot ytterligare en grupp elever som får uppleva det stora äventyret som forskarskolan är. För många av våra elever är Rays dock bara början på resan. Vi har redan mängder med xRays på universitet runt om i världen och antalet ökar stadigt. Nu vill vi gratulera våra elever från 2016 som blivit antagna till fina universitet.

Hela tre av våra elever har fått erbjudande från Cambridge i England. Både Julia Jansson och Jacob Kuhlin har blivit antagna till matematiklinjen och satsar nu på att klara av villkoren för att få börja i höst. Yassir Fathullah ska enligt planen studera ingenjörsvetenskap på samma universitet, några årskurser under Jacob Broman från Rays 2014 som läst ett och ett halvt år där. Gustav Arvidsson har fått ett erbjudande från Dartmouth där han med största sannolikhet kommer att studera teknisk fysik kombinerat med rodd. 

Stort grattis och lycka till! 

Att forska på fritiden

Hanéle Backlund deltog i Rays 2015 och har sedan dess fortsatt att forska på KTHs avdelning fö Träkemi och Massateknologi.

Hanéle Backlund deltog i Rays 2015 och har sedan dess fortsatt att forska på KTHs avdelning fö Träkemi och Massateknologi.

Många av Rays elever fortsätter att forska även efter att Rays är över. Fortsätter man inte med sitt projekt så har man knytit många kontakter och det går enkelt att hitta annat man kan göra. En av dem som forskar vidare är Hanéle Backlund, elev på Rays 2016. Här berättar hon om sin forskning. 

Vi var nog alla överens om att vi gärna haft mer tid för våra projekt under tiden på Rays. Forskning är ju trots allt något som tar lång tid. Efter Rays kontaktade jag därför mina mentorer på KTH och frågade om jag fick komma tillbaka. Nu arbetar jag alltså extra på labbet och har möjlighet att fortsätta med projektet. Jag kan i lugn och ro fortsätta med de frågeställningar jag och Louise arbetade med i somras. För tillfället undersöker jag om vår metod för mätning av cellulosaarea fungerar även på cellulosa med betydligt mindre ytarea. Sedan ska jag testa hur selektiv vår metod är, dvs om den är unik för just cellulosa. Jag kommer även att genomföra försöken under andra förutsättningar för att kunna fastställa hur specifik metoden är.

Att fortsätta med projektet är väldigt roligt och ger extra stimulans. Det finns väldigt mycket utrymme för mina egna idéer, vilket är fantastiskt. Labbet har blivit lite som mitt andra hem där jag gärna spenderar tid efter skoldagen. Innan jag hade varit på Rays hade jag aldrig kunnat föreställa mig att jag skulle snöa in mig såhär djupt på beräkning av koncentrationer och spektrofotometri. Nu vet jag att jag vill arbeta på labb i framtiden. Jag uppskattar verkligen mitt jobb, dock saknar jag Louise i labbet. Inte heller kommer jag att komma över att sakna hela Raysgemenskapen. Men att fortsätta med projektet ger mig ungefär samma känslor som under Rays, man lever med sitt projekt, helt uppslukad. Och jag älskar det.

Avslutningspresentationer Rays 2016

För tre månader sedan avslutades hela Rays 2016 med att eleverna höll sina avslutningspresentationer på Tekniska museet där de presenterade sina forskningsprojekt. De var otroligt duktiga och presentationerna hade väldigt hög kvalité. För er som inte kunde vara där eller vill höra dem igen finns nu framträdandena upplagda på vår YouTube-kanal! De hittas genom att gå till vårt album, men alla presentationer finns också här under. 

Trevlig filmstund!

Alexandras forskning tog henne till Kina

Alexandra Polyakova, Rays 2015, genomförde ett forskningsprojekt som tog henne till Kina.

Alexandra Polyakova, Rays 2015, genomförde ett forskningsprojekt som tog henne till Kina.

En av alla våra xRays, Alexandra Polyakova, kom för några veckor sedan tillbaka från en resa i Kina. Efter att Alexandra deltagit i Rays 2015 genomförde hon under sista året på gymnasiet ett eget forskningsprojekt som handlar om vilken påverkan serintillskott kan ha på utvecklingen av fettlever i samband med en fett- och sockerrik kost. Detta projekt tog henne, via finalen av Utställningen Unga Forskare, till Kina och den internationella tävlingen China Adolescents Science and Technology Innovation Contest (CASTIC). Där tävlade hon mot 500 andra ungdomar med liknande projekt. I resväskan återfanns på vägen hem, förutom många minnen, även en medalj! Så här berättar Alexandra själv om sina upplevelser:

Den här sommaren fick jag åka till Kina med Unga Forskare. Att beskriva hur fantastisk upplevelsen har varit i ord är svårt...

Att få delta i utställningen CASTIC var hur häftigt som helst! Utställningen var stor - massvis med intressanta projekt. Det var givande att ännu en gång få presentera mitt eget projektarbete för en ny publik, träffa de andra deltagarna och dessutom få en hel del nya vänner.

Att sedan utforska unika platser och kulturen var minst lika roligt som utställningen. Varje gång jag tänker hur trött jag var i benen efter att ha gått över alla trapporna på Kinesiska muren eller smaken av månkakorna kan jag inte låta bli att le mitt bredaste leende!

Vi gratulerar Alexandra och önskar henne stort lycka till med allt hon tar sig för i framtiden!