Rays-2011 Efter ett crescendo av ansträngning är nu Rays 2011 slut. I torsdags hölls de avslutande muntliga presentationerna. Det var rörande att se vilka fantastiska resultat våra underbara elever presterat.

Torsdagen var disponerad så att samtliga nio projekt presenterades på förmiddagen mellan 09:00 och 12:00. Till vår stora glädje kom ca 50 personer på besök under dagen. Tack så mycket till alla er som kom och lyssnade!

Efter de inledande presentationerna åt samtliga en gemensam lunch på Hotell Rogge. Till lunchen anslöt även socialförsäkringsminister Ulf Kristersson. Ett gäng elever fick chansen att sitta ner och prata med honom en stund.

Därefter begav vi oss tillbaka till Djäkne, det vill säga Europaskolans aula, för prisutdelning och avtackning. Pris till bästa rapport och bästa muntliga presentation delades ut av Ulf Kristersson.

Vi vill gratulera Anna Broms och Isak Nilsson för deras fantastiska prestation med sitt projekt “Strukturen av amöbor och koamöbor i två dimensioner” handlett av professor Mikael Passare vid Matematiska Institutionen på Stockholms Universitet. Vi kommer publicera såväl deras prisvinnande rapport som ett urval av de övriga rapporterna inom kort. Förhoppningsvis kan deras arbete vara en källa till inspiration och ett exempel på vad som faktiskt är möjligt att uppnå redan på gymnasiet.

Efter allt var klart i Djäkne begav vi oss tillbaka till boendet på Rogge skolan för en kortare omgruppering. Därefter åkte vi iväg in emot Stockholm. Destinationen hölls hemlig för eleverna in i det sista. Tillsist tillkännagavs att det var dags för trerätters middag i toppen av Kaknästornet. Vädret var strålande och utsikten likaså. Det var nästan för pampig och stort för att riktigt förstå, särskilt med tanke på hur trötta och utmattade alla var. En underbar kväll blev det likväl. Väl hemma igen många timmar senare blev det nattbad och promenad runt i Strängnäs långt in på småtimmarna. Såvitt jag vet var det en del som knappt gick och la sig alls… 

Under morgontimmarna på fredagen delades dessutom årets Summerbook ut till alla elever. I den fanns artiklar om alla elever, berättelser om vad som skett i sommar samt en massa roliga citat och minnen. Dessa ägnade vi flera timmar åt att signera och skriva i under fredagsmorgonen. Ett minne för livet som alltså även dokumenterats i en bok på ca 60 sidor.

Tyvärr måste även de mest fantastiska av resor ha ett slut, och framåt lunch på fredagen lämnade grupp efter grupp Roggeskolan. Tårarna rann och känslan av tomhet blev allt mer påtaglig. När kvällen närmade sig var det tyst och tomt överallt i såväl H-huset som A-huset. Inget var sig likt och vi handledare kunde knappt fatta att det var över.

Nu sitter jag hemma i min lägenhet i Göteborg och tänker tillbaka på allt som hänt de senaste veckorna, och under det senaste året av förberedelser. Jag blir rörd när jag tänker på allt roligt som hänt och allt hårt arbete som lagts ner för att göra Rays möjligt. Tack till Fredrik Langkilde, Gustav Johansson och Jenny Sul för att ni utan att tveka ställde upp på att jobba med Rays trots att jag inte trodde jag skulle ha råd med lön till er. Utan er hade det aldrig gått. Ni har varit så underbara att jobba med. Tack också till Mikael Ingemyr för att du ryckte in och stöttade oss sista vecka samt att du redan bestämt dig att jobba nästa år. Tack till alla företag som stöttat Rays med pengar. Jag tänker framför allt på AstraZeneca som var först med att ge oss ett stort stöd. Även Pfizer och Carl Bennet förtjänar ett extra tack för sina generösa bidrag. Ett stort tack till alla andra som gett pengar. Tack också till alla forskningsmentorer som upplåtit sina labb åt våra elever. Tack till Alexander Sehlström för allt arbete med vår grafiska profil och för stöd under året. Tack också till alla andra som varit med och bidragit på olika sätt. Ni är för många för att räkna upp, men jag är så otroligt tacksam för er hjälp. Rays hade aldrig varit möjligt om det inte vore för er samlade insats under det senaste året.

Tillsist vill jag tacka våra fantastiska elever. Utan er hade Rays aldrig varit mer än en abstrakt idé. Ni bevisade att Sverige har massor med ungdomar kapabla att forska på riktigt redan under gymnasiet. Era prestationer i sommar har övertygat mig om att Rays verkligen behövs och gett mig energi att nu börja jobba med Rays 2012. Kom ihåg, detta är bara början. Kram allihop!