Läget i bunkern.

Efter en lång natt där vissa valt att övernatta i vår arbetslokal Mediateket är vi nu inne på andra dagen av Hell Week. Aktiviteten är febril trots den begränsade nattsömnen. Allt för att hinna klart i tid. Med tanke på de sedvanliga problem som uppstår med alltifrån kompilatorer som krånglar, bilder som inte vill samarbeta, tabeller som skall formateras och formler som skall korrekturläsas, så kommer varje minut vara värdefull fram till imorgon kväll.

Vi har utlovat lite mer detaljer rörande vad det är för typ av projekt eleverna jobbar på. För att ge er en så rättvis bild som möjligt kommer därför här några mini-intervjuer med eleverna om deras projekt. Vi börjar med Ivar och Freddie.

Daniel: Vad jobbar ni med för projekt?

Ivar och Freddie: Vårt projekt handlar om laserfysik. Vi har undersökt kristaller som skall användas för att dubblera frekvensen av en infraröd laser till synligt blått ljus. Den blåa lasern skall i sin tur användas för att pumpa en ställbar laser. En ställbar laser är en laser vars våglängd går att variera.

Daniel: Var och med vem har ni utfört era experiment?

Ivar och Freddie: Vi har varit på Albanova och utfört våra experiment på institutionen för laserfysik. Vår mentor har varit professor Fredrik Laurell, men vi har även fått mycket hjälp av Niels Meiser och Kai Seger.

Näst på tur står Serhat och Sebastian.

Daniel: Vad jobbar ni med för projekt?

Serhat & Sebastian: Vårt projekt har bestått av att genom att använda E.coli bakterier framställa ett protein som finns i influensavirus.

Daniel: Varför vill man göra det?

Serhat & Sebastian: Influensan har varit (och är fortfarande) en mycket farlig sjukdom. I dagsläget är det ingen kris, men man vet inte så mycket om tex. det protein vi framställt. Det är intressant att lära sig mer om hur detta protein fungera för att man skall kunna framställa så bra mediciner som möjligt. Influensavirus blir mer och mer resistenta mot dagens mediciner och det är därför viktigt att vi fortsätter leta efter nya behandlingssätt.

Daniel: Var har ni varit och med vem har ni utfört era experiment?

Serhat & Sebastian: Vi har varit på Stockholms Universitet på avdelningen för biokemi och biofysik. Vår mentor var Robert Daniels.

Daniel: Vad har varit den viktigaste lärdomen av projektet?

Serhat & Sebastian: Det har varit lärorikt att prova på att jobba i ett labb. De flesta har nog inte en bra bild av hur det fungerar i ett labb. Det är inte ens säkert att man har labbrock på sig. Det är mer avslappnat än vad man tror. Vi jobbade även en hel del med en mastersstudent vilket var roligt eftersom han inte var så värst mycket äldre än oss.