Under den andra veckan av Rays har vi under kvällstid, efter att alla kommit tillbaka från mentorskapen, haft äran att gästas av tre olika gästföreläsare. Först ut var Mette Lillie från Sveriges Lantbruksuniversitet. Mette har nyligen kommit till Sverige från Sydney för att göra sin postdoc-tjänst och berättade för oss om framstegen inom DNA-sekvensering. Hon pratade också levande och entusiastiskt om sin forskning på grodor på Nya Zeeland och kycklingar i USA. Christian Broberger forskar vid Karolinska Inistutet om hypotalamus och dess kopplingar mot hjärnbarken. Han gav eleverna en inblick i hur det är att forska inom neurovetenskap och berättade bland annat om hur neuroner ändrar sina elektriska signaler under påverkan av olika hormoner.

Slutligen gästades vi av Hanno Essén från mekanikavdelningen på KTH som gav eleverna en föreläsning om naturvetenskaplig allmänbildning. Han berättade om sitt eget sätt att ordna grundämnena i det periodiska systemet och pratade också om eventuella framsteg inom kall fusion.

Efter en hektisk första vecka med många nya intryck från mentorskapen och gästföreläsare är det dags för en helg fylld av arbete, lite sömn och mycket skoj!

IMG_8657 IMG_8669 IMG_8674 IMG_8679