Första dagen Rays 2018

Första dagen Rays 2018

Efter en lång väntan kändes det nästan overkligt att Rays 2018 verkligen skulle starta! Det jag hade gått mer än halva våren och sett fram emot, planerat min sommar kring och tänkt på, skulle dra igång och hela jag kände mig som en heterogen blandning av spänning, nervositet och förväntan. Jag hade haft fullt upp dagarna innan med skolavslutning, friidrottstävling och resa till Stockholm, så innan jag satt på tåget till Strängnäs hade det inte hunnit sjunka in att jag faktiskt skulle på Sveriges bästa sommarforskarskola och vara hemifrån i mer än i 4 veckor. Plötsligt var man på Strängnäs station, förväntansfull och mycket förvirrad. Lyckligtvis såg jag en som såg lika förvirrad ut som jag kände mig, och det visade sig senare att det var min rumskamrat Paulina. Tillsammans hittade vi några av handledarna och de nyanlända deltagarna. Vi skulle bo på Europaskolan, en gymnasieskola med inackorderingsmöjligheter som är belägen vid Strängnäs domkyrka. Att träffa alla de andra intagna var nästan surrealistiskt. Jag slogs av att alla var så sjukt trevliga, intelligenta och roliga. Det är inte ofta man träffar människor som utan vidare kan gå från att precis ha träffat varandra till en djup diskussion kring vetenskap. Vi pratade om saker som huruvida vi någonsin kommer att veta allt och vad att veta allt faktiskt innebär. Efter invigningsceremonin blev vi visade runt området och inledde handledargruppstävlingen med ett svårt men roligt quiz. Dagen fortsatte med speeddating, middag och presentation av handledarna. Efter en lång dag av nya intryck var den sista punkten på programmet bedchecks. Bedchecks kanske inte låter som det hetaste, men det är det mysigaste på hela dagen och ett skönt tillfälle där man kan varva ner och lära känna varandra bättre. Efter en chill pratstund i soffan med handledargruppen lade jag huvudet på kudden och somnade riktigt gott.

/Ebba Jernmark Burrows

DSC_0004-1.JPG

Rays 2018 drar igång!

Nu är det snart dags igen! Imorgon börjar äventyret Rays 2018. Arrangörsgruppen är på plats och otroligt taggade!

fullsizeoutput_53e.jpeg

Antagna elever till Rays 2018

Efter en lång process med extremt många duktiga sökande har 24 elever utmärkt sig och kommer att få spendera sommarlovet på Rays 2018. Arrangörsgruppen är mycket glada att kunna presentera årets elever och är övertygade om att detta kommer att bli ett fantastiskt år!

Grattis till David Hambraeus och Michelle Friberg, vinnare av uställningen Unga Forskare

inCollage_20180420_162610732.jpg

För några veckor sedan avgjordes Utställningen Unga Forskare. Som vanligt var många av våra duktiga xRays från det senaste året med och ställde ut. Extra bra gick det för David Hambraeus och Michelle Friberg som blev vinnare av Utsällningen. David Hambraeus vann med sitt arbete "A Verifiable Quantum Secret Sharing Protocol Without Quantum Memory" ett stipendium som innebär att han får representera Sverige i tävlingen China Adolescents Science and Technology Innovation Contest. Michelle Friberg vann med sitt arbete "Asterias rubens reaktion samt Balanidaes fästbenägenhet vid närvarande av Alcyonidium Diaphanum" ett stipendium för en resa till London International Youth Science Forum. Ett stort grattis till båda!

Grattis Mariam Andersson och Kei Landin, mottagare av Anders Walls stipendium!

Vi är alltid otroligt stolta över alla våra xRays (alumner) och vad de uträttar efter Rays. Ibland händer det att de får speciella utmärkelser som vi känner att vi vill uppmärksamma lite extra. Därför vill vi idag uppmärksamma våra xRays Mariam Andersson (Rays 2011 och arrangörsgruppen Rays 2013-2014) och Kei Landin (Rays 2012) som båda fått ta emot Anders Walls Unga Forskare-stipendium på 150.000 kronor.

Vi säger grattis och önskar lycka till i framtiden med er viktiga forskning.

Mariam Andersson:
http://www.wallstiftelsen.se/nyheter/unga-forskare-stipendium-till-fysiker-som-utforskar-hjärnans-struktur

Kei Landin:
http://www.wallstiftelsen.se/nyheter/unga-forskare-stipendium-till-ung-hjärnforskare-som-räddar-liv?category_id=19

Foto: Tim Dyrby & Mika Nakanishi

Möt en xRay: "fantastiskt kloka människor med hjärtan av guld"

28409982855_dece1e5068_o.jpg

Isak Nilsson deltog i Rays 2011 och jobbar efter fem års utbildning inom teknisk fysik, datalogi och ljud- och musikberäkningar som akustiker. I nuläget finns det mycket nytt att lära sig för Isak men i en framtid då detta inte längre är fallet känns det självklart för honom att hitta ett område att fördjupa sig i genom forskarstudier. Förutom att ha deltagit i Rays har han också upplevt Rays från andra sidan då han 2016 var en del av arrangörsgruppen.

Vad har Rays betytt för dig? Förändrade perspektiv på mig själv och andra, enorma mängder energi och inspiration och en tillhörighet som kan vara svår att finna för den som rymmer en inre nörd.

Vad är det bästa med Rays? Det finns inget bättre än att landa mitt i en smältdegel av fantastiskt kloka människor med hjärtan av guld - därför är det bästa med Rays alla deltagarna!

Varför ska man söka Rays? För att efter allt arbete och sållande som hör ansökan till utgöra ett av de guldkorn som vaskats fram för att svetsas samman till ett gäng som förändrar ens syn på vetenskap, vänskap och vad människor klarar av.

Missa inte chansen till en oförglömlig sommar

Under sommarforskarskolan Rays får du som går andra året på gymnasiet chansen att göra något som du aldrig gjort förut. Du får möjligheten att forska på riktigt samtidigt som du har en otroligt roligt sommar som du aldrig kommer glömma.

Glöm därför inte att ansöka till Rays 2018 för nu har mer än halva ansökningstiden gått. Ansök senast 1:a april.

Rays tar nu in internationella elever

Rays tar nu in internationella elever

Efter sju års verksamhet tar vi nu för första gången in internationella elever till Rays. Vi har, genom ett samarbete med Svenska tekniska vetenskapsakademien i Finland och Resurscenter för matematik, naturvetenskap och teknik i skolan (skolresurs.fi), fått möjligheten att öppna upp ansökan för finska elever till Rays 2018. Till detta året kommer vi att ha 2 platser för finlandssvenska elever att söka till.

- Det är riktigt kul att vi kan erbjuda den här möjligheten till elever från Finland också, säger Jakob Broman i arrangörsgruppen. Det finns så många extremt duktiga ungdomar som brinner för naturvetenskap, teknik och matematik och som aldrig hade fått en sån här chans annars.

I och med det nya initiativet tas ytterligare ett steg för att utveckla sommarforskarskolan.

- Vi tror att detta kan skapa ett kulturellt utbyte mellan eleverna som utvecklar dem även på det personliga planet. Det är en otroligt häftig möjlighet vi har i år som vi hoppas kunna fortsätta med även kommande år.

Ansökan till Rays 2018 är öppen till och med den 1 april och ansökan för både svenska och finska elever görs via www.raysforexcellence.se/ansok.