Möt en xRay: "Rays kan bli början på ditt livs äventyr!"

Alexandra deltog under Rays 2015 och har efteråt fortsatt att fördjupa sig inom kemi.

Alexandra deltog under Rays 2015 och har efteråt fortsatt att fördjupa sig inom kemi.

Alexandra deltog i Rays 2015 och i skrivande stund pluggar hon andra år av kandidatprogrammet i kemi vid Göteborgs universitet. Den senaste tiden har hon fördjupat sig i analytisk kemi. Under somrarna jobbar hon på analyslaboratorium och denna läsperiod gör hon ett litet forskningsprojekt om signalmolekylerna som styr interaktionerna mellan hoppkräftor och deras bytesdjur fytoplankton.

Vid sidan av studierna engagerar hon sig i Unga Forskare och under året 2017 var hon med i arrangörsgruppen för SIYSS (Stockholm International Youth Science Seminar).

Vad har Rays betytt för dig? Rays blev startskottet för en process av personlig utveckling och mognad till den person jag är nu. Insikten i vad forskning innebär ledde till målmedvetenhet och mötet med likasinnade ungdomar gav mig inspiration.

Vad är det bästa med Rays? Alla fantastiska människor!
Arrangörerna som ställer upp för att ge dig en unik upplevelse, alla deltagare som blir dina goda vänner, föreläsare och handledare som inspirerar till vetenskap och forskning.

Varför ska man söka Rays? Rays kan bli början på ditt livs äventyr! (...det kan du väl inte missa?!)

Ansökan till Rays 2018 är nu öppen

Nu är ansökan till Rays 2018 öppen! Missa inte chansen till en oförglömlig sommar där Du träffar vänner för livet, får prova på att forska på riktigt och inspireras av spännande personer inom forskarvärlden och näringslivet.
Ansök senast 1 april!

Avslutningspresentationer Rays 2017

2017 börjar närma sig sitt slut och det är äntligen dags återigen få ta del av årets avslutningspresentationer. Alla elever var var fantastiskt duktiga och presentationerna höll en hög nivå. För er som inte kunde vara där eller vill höra dem igen finns nu alltså framträdandena upplagda på vår Youtubekanal! De hittas genom att gå till vårt album, men alla presentationer finns också här under. 

Trevlig filmstund!

SVT:s Malin Attefall: "Vetenskapskommunikation med framtidens främsta forskare"

SVT:s Malin Attefall: "Vetenskapskommunikation med framtidens främsta forskare"

SVT:s vetenskapsredaktör Malin Attefall, som till vardags arbetar med Vetenskapens värld där hon bland mycket annat varje år hjälper oss att förstå de senaste Nobelprisen, är en av de föreläsare som flera somrar besökt Strängnäs för att prata med våra elever.  Malins budskap handlar om hur man effektivt kommunicerar vetenskap. Vi ställde några frågor till henne: 

- Varför är det viktigt att tidigt lära sig att kommunicera vetenskap på ett tydligt sätt? 

Om ett träd faller i skogen och ingen ser det, har det verkligen fallit då?  Ibland tycker jag att forskare underskattar värdet av att få ut sina resultat till en bred allmänhet och underskattar intresset för ny forskning hos publiken. Det är viktigt att göra bra forskning, men det är också viktigt att förändra världen med sin forskning och då är det bra om världen vet om att den finns.

- Hur upplevde du mötet med våra elever?

Jag tycker mycket om att möta de här eleverna. De är landets allra vassaste gymnasieelever inom naturvetenskap och dessutom motiverade, intresserade och snälla. För mig är det dessutom roligt att prata om något som verkligen intresserar mig – vetenskapskommunikation – med framtidens främsta forskare.

- Hur går ni på Vetenskapens värld till väga när ni ska förklara ett nytt och okänt fenomen? Kan du ge något exempel?

Jag brukar börja med att försöka förstå upptäckten på ett väldigt grundläggande plan, kan den liknas vid något? Vad förändrar den? Hur påverkar det mitt liv? Sedan diskuterar vi oftast hur det blir bra teve – vem är berörd/vem ska vi alltså filma? Finns det något man kan göra grafik av? En liknelse eller en kurva som med en bild förklarar hela upptäckten och sedan är det alltid bra att prova sin berättelse på någon. Berätta det du vill berätta för din kompis, mamma eller granne. Om denne förstår och blir lika uppspelt över det du kommit fram till är du något på spåren.

- Kan du nämna några fällor man enkelt kan undvika när man presenterar sin forskning populärvetenskapligt? 

Jag tycker att det viktigaste är att definiera sin publik; alltså vem berättar jag för. Ett vanligt fel är att du berättar för din handledare eller de andra som forskar kring samma sak. Då väljer man det säkra före det osäkra, man använder termer som exkluderar alla utan förkunskap, man fokuserar på det man inte vet i stället för det man faktiskt kommit fram till och man börjar på ett för abstrakt plan. Tänk på en konkret person och skriv för denne. Då klarar du dig från de flesta blindskären. Att kommunicera om vetenskap handlar inte om att visa sig själv smart och duktig, det handlar om att bjuda in andra i den fantastiska värld som många forskare vistas i.

Vi tycker det oerhört roligt att ha Malin Attefall på plats som en av alla inspirationskällor under forskarskolan. 

Arrangörsgruppen 2018

Arrangörsgruppen 2018

Arbetet med nästa års sommarforskarskola är redan igång och detta med nya personer med ansvaret att genomföra arbetet med Sveriges bästa sommarforskarskola.

"Jag är säker på att vi tillsammans kommer fortsätta utveckla Sveriges mest prestigefyllda forskarskola för att uppnå Rays mål om att Sverige ska vara en världsledande forskningsnation"

Läs mer om den nya arrangörsgruppen här.

Hell week och inlämning

De senaste dagarna har det arbetats intensivt i Strängnäs. Rays sista veckan går traditionellt under namnet "Hell week" då eleverna arbetar hårt med att sammanställa sina forskningsprojekt i rapporter. Från tidigt på morgonen till sent på natten har det hörts knatter från tangenterna och frustration har blandats med glädje. Igår klockan nio på kvällen var det äntligen dags att lämna in. Till tonerna av "The final countdown" sprang eleverna till skrivaren för att skriva ut sina arbeten och räcka över dem till projektledare Serhat Aktay. När alla tillslut lämnat in firades det med bubbel nere på ångbåtsbron. Nu återstår endast morgondagens presentationer på Tekniska museet i Stockholm, sedan är Rays 2017 över.

Linn: "Scavenger hunt!"

I söndags eftermiddag var det dags för scavenger hunt här på Rays. Scavenger hunt är en poängjakt där man samlar poäng genom att fotografera då man utföra uppgifter av olika slag. Variation av uppgifter var stor. Under eftermiddagen sågs Rayselever bada med kläder, posera med ICAs personal, dansa vals med främlingar och mycket annat skoj.

Att många poäng fanns att samla till tävlingen mellan de tre handledargrupperna var påtagligt.  Tävlingsandan var på topp och en stor dos kreativitet investerades i bilderna i hopp om få ta del av de extra poäng som utlovats till de allra roligaste bilderna. I vanlig ordning vann Johans handledargrupp men ingen bitterhet tyngde de förlorande lagen, - alla hade haft en oerhört rolig eftermiddag.

Söndagens roligheter följdes upp med bildvisning under torsdagskvällen. Före det att bilderna från jakten visades upp rådde en utbredd nyfikenhet. De allra flesta var spända på att få se hur kreativa de andra lagen hade lyckats vara. Många varma skratt delades under bildspelet innan kvällens fortsatta schema tog vid.

/Linn Rydberg, Rays 2017

Rays Olympics 2017!

I helgen samlades de tre handledargrupperna för att göra upp om medaljerna i den sjunde upplagan av Rays Olympics. Det var Jaktlaget, Johans Favoritgrönsaker och Nästan kLara… som fick chansen att visa vilket lag som var bäst. Först fick de alla tid på sig att göra en poster som kännetecknade deras lag och vissa ökade även tävlingskänslan genom att krigsmåla sig. Väl framme efter vandringen till spelplanen började kampen och det tävlades i irländsk julafton, t-shirtstafett, försiktig äggkastning och flera tävlingar där ett objekt skulle transporteras genom laget. Det var en apelsin som bara fick bäras med hakan, ett spelkort som bara fick ligga mot munnen och en napp som bara fick transporteras med tandpetare som man bet i, mycket skratt och frustration när det inte gick som det skulle. Sedan byggdes mänskliga skulpturer med hjälp av instruktioner som “axel mot rygg” och “öra mot tå” men till slut tog de färdiga förslagen och spelledarens fantasi slut och just denna tävling fick sluta oavgjort. När lagen trodde att striden var över och de gick mot boendet så möttes de av gåtmästaren som stod på balkongen, redo att sätta deras klipska hjärnor på prov. Alla gåtor fick till slut ett svar, och ikväll när du ska sova, så kan ju du också fundera över följande: Varför är egentligen oändligheten längre än evigheten?