Kärnan i Rays är att alla deltagare får möjlighet att under ca två veckor prova på att forska tillsammans med mentorer från KTH, KI och SU. Att faktiskt få vara i ett verkligt labb med riktiga professorer och arbeta med verkliga frågor ger en radikalt mycket djupare bild av vad det innebär att arbeta med naturvetenskap än vad skolan någonsin förmår ge.

Tidigt, tidigt i morse packade därför alla elever väskan och satte sig på tåget ifrån Strängnäs in emot Stockholm. Nervositeten var påtaglig i frukostrummet och alla verka mycket spända på att få träffa sin mentor.

Efter en lång dag av hårt arbete kom så tillsist alla elever hem till Strängnäs igen till middag på hotellet. Det bestående intrycket av dagen verkar vara att forskare är precis som alla andra, det vill säga glada och trevliga och älskar att prata om sina intressen. Många kände sig samtidigt intellektuellt andfådda efter en dag av mycket ny kunskap och många nya intryck. Vissa har fått tjocka volymer med inläsningsmaterial utöver alla de artiklar vi redan läst den senaste veckan.

Professor Anders Eriksson (KTH) beskriver vad en Spline-funktion är för något.

Kvällen avrundades med en timma matematiklektion för de som var intresserade. Idag gick vi igenom andra delen av analysens huvudsats samt diskuterade Cauchys medelvärdessats. Det är häftigt hur mycket som går att lära sig med rätt motivation och nyfikenhet.

Ikväll blir det att sova tidigt för att imorgon ha energi att återigen kasta sig över alla svåra frågeställningar som ingår i projekten. Vi släcker därför ner nu. Men kom ihåg att akta er för alla assassins som smyger runt i korridorerna.