Möt en xRay: "Du har ingenting att förlora!"

 På Rays lärde Julia Lövgren känna fantastiska människor och idag forskar hon på Stockholms Universitet.

På Rays lärde Julia Lövgren känna fantastiska människor och idag forskar hon på Stockholms Universitet.

Julia Lövgren genomförde ett astronomiskt forskningsprojekt på Rays 2016. Nu går hon sista året på Kungsholmens gymnasium i Stockholm. Just nu gör hon sitt gymnasiearbete inom kemisk fysik och gör allt laborativt arbete på Stockholms universitet.

Vad har Rays betytt för dig? Rays har betytt jättemycket för mig, dels för att jag har lärt känna så många fantastiska människor och dels för att jag insåg hur mycket roligt man kan göra om man bara anstränger sig lite för att hitta möjligheterna.

Vad skulle du vilja säga till någon som funderar på att söka till Rays? Ta chansen och sök, du har inget att förlora!

Möt en xRay: "Det är bättre än du kan föreställa dig"

 Rays har gett Agnes Nordquist en förståelse för forskning.

Rays har gett Agnes Nordquist en förståelse för forskning.

Ansökan till Rays 2017 är nu öppen och vi tänkte därför låta några av våra tidigare deltagare berätta om sina Raysupplevelser. Först ut är Agnes Nordquist som var elev 2012 och med i arrangörsgruppen 2014. Agnes hade ett medicinsk forskningsprojekt och läser nu till läkare på Karolinska Institutet. Just den här terminen befinner hon sig dock i Sydafrika där hon gör en studie på en brännskadeenhet. 

Vad har Rays betytt för dig? Rays har gett mig otaliga vänner och en förståelse för vad forskning är och varför det är livsviktigt. Jag har varit med både som elev och som arrangör och har därför fått två fantastiska Rays-somrar.

Vad skulle du vilja säga till någon som funderar på att söka? Det är ännu bättre än du kan föreställa dig och såklart du kommer bli antagen - bara sök!

Cambridge och USA nästa!

Om några dagar öppnar ansökan till Rays 2017 och vi ser fram emot att ta emot ytterligare en grupp elever som får uppleva det stora äventyret som forskarskolan är. För många av våra elever är Rays dock bara början på resan. Vi har redan mängder med xRays på universitet runt om i världen och antalet ökar stadigt. Nu vill vi gratulera våra elever från 2016 som blivit antagna till fina universitet.

Hela tre av våra elever har fått erbjudande från Cambridge i England. Både Julia Jansson och Jacob Kuhlin har blivit antagna till matematiklinjen och satsar nu på att klara av villkoren för att få börja i höst. Yassir Fathullah ska enligt planen studera ingenjörsvetenskap på samma universitet, några årskurser under Jacob Broman från Rays 2014 som läst ett och ett halvt år där. Gustav Arvidsson har fått ett erbjudande från Dartmouth där han med största sannolikhet kommer att studera teknisk fysik kombinerat med rodd. 

Stort grattis och lycka till! 

Att forska på fritiden

 Hanéle Backlund deltog i Rays 2015 och har sedan dess fortsatt att forska på KTHs avdelning fö Träkemi och Massateknologi.

Hanéle Backlund deltog i Rays 2015 och har sedan dess fortsatt att forska på KTHs avdelning fö Träkemi och Massateknologi.

Många av Rays elever fortsätter att forska även efter att Rays är över. Fortsätter man inte med sitt projekt så har man knytit många kontakter och det går enkelt att hitta annat man kan göra. En av dem som forskar vidare är Hanéle Backlund, elev på Rays 2016. Här berättar hon om sin forskning. 

Vi var nog alla överens om att vi gärna haft mer tid för våra projekt under tiden på Rays. Forskning är ju trots allt något som tar lång tid. Efter Rays kontaktade jag därför mina mentorer på KTH och frågade om jag fick komma tillbaka. Nu arbetar jag alltså extra på labbet och har möjlighet att fortsätta med projektet. Jag kan i lugn och ro fortsätta med de frågeställningar jag och Louise arbetade med i somras. För tillfället undersöker jag om vår metod för mätning av cellulosaarea fungerar även på cellulosa med betydligt mindre ytarea. Sedan ska jag testa hur selektiv vår metod är, dvs om den är unik för just cellulosa. Jag kommer även att genomföra försöken under andra förutsättningar för att kunna fastställa hur specifik metoden är.

Att fortsätta med projektet är väldigt roligt och ger extra stimulans. Det finns väldigt mycket utrymme för mina egna idéer, vilket är fantastiskt. Labbet har blivit lite som mitt andra hem där jag gärna spenderar tid efter skoldagen. Innan jag hade varit på Rays hade jag aldrig kunnat föreställa mig att jag skulle snöa in mig såhär djupt på beräkning av koncentrationer och spektrofotometri. Nu vet jag att jag vill arbeta på labb i framtiden. Jag uppskattar verkligen mitt jobb, dock saknar jag Louise i labbet. Inte heller kommer jag att komma över att sakna hela Raysgemenskapen. Men att fortsätta med projektet ger mig ungefär samma känslor som under Rays, man lever med sitt projekt, helt uppslukad. Och jag älskar det.

Avslutningspresentationer Rays 2016

För tre månader sedan avslutades hela Rays 2016 med att eleverna höll sina avslutningspresentationer på Tekniska museet där de presenterade sina forskningsprojekt. De var otroligt duktiga och presentationerna hade väldigt hög kvalité. För er som inte kunde vara där eller vill höra dem igen finns nu framträdandena upplagda på vår YouTube-kanal! De hittas genom att gå till vårt album, men alla presentationer finns också här under. 

Trevlig filmstund!

Alexandras forskning tog henne till Kina

 Alexandra Polyakova, Rays 2015, genomförde ett forskningsprojekt som tog henne till Kina.

Alexandra Polyakova, Rays 2015, genomförde ett forskningsprojekt som tog henne till Kina.

En av alla våra xRays, Alexandra Polyakova, kom för några veckor sedan tillbaka från en resa i Kina. Efter att Alexandra deltagit i Rays 2015 genomförde hon under sista året på gymnasiet ett eget forskningsprojekt som handlar om vilken påverkan serintillskott kan ha på utvecklingen av fettlever i samband med en fett- och sockerrik kost. Detta projekt tog henne, via finalen av Utställningen Unga Forskare, till Kina och den internationella tävlingen China Adolescents Science and Technology Innovation Contest (CASTIC). Där tävlade hon mot 500 andra ungdomar med liknande projekt. I resväskan återfanns på vägen hem, förutom många minnen, även en medalj! Så här berättar Alexandra själv om sina upplevelser:

Den här sommaren fick jag åka till Kina med Unga Forskare. Att beskriva hur fantastisk upplevelsen har varit i ord är svårt...

Att få delta i utställningen CASTIC var hur häftigt som helst! Utställningen var stor - massvis med intressanta projekt. Det var givande att ännu en gång få presentera mitt eget projektarbete för en ny publik, träffa de andra deltagarna och dessutom få en hel del nya vänner.

Att sedan utforska unika platser och kulturen var minst lika roligt som utställningen. Varje gång jag tänker hur trött jag var i benen efter att ha gått över alla trapporna på Kinesiska muren eller smaken av månkakorna kan jag inte låta bli att le mitt bredaste leende!

Vi gratulerar Alexandra och önskar henne stort lycka till med allt hon tar sig för i framtiden!

Hell Week och final deadline

Rays avslutande vecka går under namnet Hell week och många av eleverna har under de senaste dagarna insett att det finns fog för namnet. Under fem dagar och nätter har det intensivt skrivits på forskningsrapporter, brottats med rapporter i LaTeX och druckits väldigt många koppar kaffe. Eleverna har på ett par veckor gått från att vara noviser inom sina områden till experter. Efter många omgångar av feedback från Raysalumner på plats från olika vetenskapliga fält har rapporterna finslipats till perfektion.  Det går nu att få veta allt om hur quantom random numers fungerar, hur man mäter blodtryck med hjälp av en videoinspelning eller vilka gener som kan påverka en viss typ av cancerceller. 

Alla hejade intensivt på varandra in i de sista sekunderna innan inlämning igår och självklart firades det ordentligt efteråt med musik, bubbel och fotografering. Nu pågår förberedelser för fullt inför slutpresentationerna inför allmänheten på Tekniska museet imorgon, fredag. Hur förklarar man på bästa sätt vad en quantom dot är och hur bryter man ner den komplicerade processen som krävs för för att studera nanocellulosa - framtidens ersättare till dagens plast - på  ett lättbegripligt sätt? En spännande presentationsdag väntar, som kommer att avslutas med avslutningsmiddag i Stockholm och hemligt schema för kvällen och natten i Strängnäs.

 

 

Moa och Jenny: Dr. Frankenstein med Prof. Lance Rhoades

När vi på söndagskvällen stod inför den fösta av Lance Rhoades föreläsningar visste vi inte riktigt vad vi skulle förvänta oss exklusive den positiva förväntan någon som färdats över hela Atlanten för att föreläsa för med sig. De kommande tre föreläsningarna, utspridda under fyra dagar, skulle bli spännande, intressanta och otroligt lärorika. 

Lance är professor vid University of Washington och inspirerade många med sitt sätt att undervisa samt sitt genuina engagemang under de tre lektionerna han höll. Vi hade tidigare läst boken Frankenstein och genom hans lektioner var det möjligt att förstå grunden bakom bokens innehåll. 

Samuel Selleck fick agera monster och en livlig diskussion uppstod i klassrummet om etik och moral i vetenskapliga sammanhang. I samband men vårt rapportskrivande visade sig detta ämne vara ytterst applicerbart. Lance drog genomgående paralleller till både dåtid, nutid och framtid vilket resulterade i en lång movie-check-list där bland annat The Bride of Frankenstein trängdes med The Body Snatcher. Tack vare Lance kommer ingen av oss ha en tråkig stund i sommar även om det svenska sommarvädret skulle svika. 

På den sista av Lances föreläsningar hade Isak bakat kärleksmums till oss alla, vilket var väldigt uppskattat av många. Lance påpekade även snyggt att Isaks tryck på tröjan påminde om Frankensteins brud. 

Efter tre intensiva föreläsningar med Lance lämnar vi alla dem bakom oss rikare på något sätt; rikare på kunskap, rikare på perspektiv och i Lances fall även rikare på Rays-koppar och svenskt godis.  Lance fortsatte igår sin resa där hans nästa destination är Kina. 

Med detta tackar vi Lance och önskar honom en fortsatt bra sommar!

/Moa Karmefors Idvall och Jenny Angelin, elever Rays 2016