Julia och Beatrice: Institut Mittag-Leffler

Efter våra mentorskap i tisdags var det dags att göra ett studiebesök till matematikinstitutet Institut Mittag-Leffler i Djursholm utanför Stockholm. De första intrycken av institutet var mäktiga, från både det pampiga huset och de vackra omgivningarna. Besöket inleddes med att vi fick en guidad tur genom hela byggnaden och fick höra massor av intressanta historier om grundaren Gösta Mittag-Lefflers liv och hur institutet bildades. Slutligen nådde den guidade turen sin absoluta höjdpunkt när vi kom till husets flera bibliotek. Det fanns många utspridda rum, med bokhyllor helt fullproppade med böcker om allt man skulle kunna tänka sig inom matematik. 

Hela gruppen är nog överens om att det bästa med studiebesöket var när vår guide dukade upp ett bord med ikoniska böcker, bland annat förstaupplagan av böcker såsom  Isaac Newtons Philosophiae Naturalis Principia Mathematica.  Det fanns också böcker av Leonardo Fibonacci, Arkimedes, Anders Celsius, Johannes Kepler, Galileo Galilei, Leonhard Euler och René Descartes. Det var otroligt roligt att få bläddra i dessa böcker som många var flera hundra år gamla, men fortfarande välbevarade. Vi stannade längre än planerat vid böckerna och många bilder togs- klart man ska ha bevis på att man sett sådana verk! Något av det bästa med besöket var att alla blev lika entusiastiska och tagna av vad vi fick se. Vi är väldigt glada att vi fick göra detta studiebesök under Rays då det är fantastiskt roligt att få dela upplevelser som denna med andra som alla delar samma intressen!

/Julia Lövgren & Beatrice Häggendal, Rays 2016

Rays Olympics och Scavenger Hunt

I augusti är det Olympiska spelen i Rio, men på Rays ligger vi lite före och hade vår egen version, Rays Olympics, i helgen. Det tävlades intensivt mellan handledargrupperna Flour Power, Klara vinnare och Bromsare utan bromsar. Apelsiner skulle transporterats under hakan, ägg kastas från så långt avstånd som möjligt och samma sträcka gås ihoptejpade två gånger, med så lite differens som möjligt. Efter den svettiga och fysiska deltävlingarna var det dags att använda hjärnan lite mer och fundera på olika gåtor. Gåtgurun var inte särskilt nöjd med resultatet, men Rays Olympics blev lyckat ändå och eleverna varvade ner med en omgång brännboll på kvällen.

Som uppvärmning inför olympics tävlade lagen i Scavenger hunt, fotojakt, under lördagen. De fick en lista där de skulle försöka beta av så många bilder som möjligt på två timmar. Det blev bland annat bilder på mänskliga pyramider, laborerande och frierier. I slutet av jakten kom en rejäl åskskur men trots att de var dyngsura fortsatte lagen tävlingen. Alla lämnade in i tid och hade väldigt roligt, kanske framförallt senare på kvällen när det var bildvisning.

Samuel Selleck: Att bo under samma tak


Under de fyra veckorna vi ska vara här i Strängnäs bor vi alla under samma tak.
Alla delar rum med ett par andra Raysmedlemmar och på morgonen samlas alla i ett av tre kök beroende på vilket som ligger närmast. När man bor så tätt intill lär alla känna varandra på ett lite annorlunda sätt och man kommer närmare de andra betydligt snabbare än vad man annars skulle göra.

För min del är det en stor kontrast till hur jag bruka leva. Jag har alltid haft mitt rum som något av en frizon. Men även om jag ibland kan längta efter ett eget utrymme är det otroligt mysigt att gå upp på morgonen och äta frukost tillsammans eller sitta uppe sent på kvällarna och prata när det finns tid för det.

Jag ser det lite som träning inför det snart kommande studentlivet i ett kollektiv. Att lära sig att leva med en grupp andra människor som visserligen har en sak gemensam, naturvetenskapen, men som på så många andra sätt är olika är en väldigt nyttig erfarenhet.

/Samuel Selleck, elev Rays 2016

Hannah Lindén: Studiebesök på AstraZeneca

 Eleverna utrustar sig med ID-kort inför besöket på AstraZeneca.

Eleverna utrustar sig med ID-kort inför besöket på AstraZeneca.

 Inne i fabriken är det viktigt att det är rent, så hela gruppen fick klä på sig fina overaller.

Inne i fabriken är det viktigt att det är rent, så hela gruppen fick klä på sig fina overaller.

I tisdags åkte hela gruppen på studiebesök till Södertälje, mer specifikt till AstraZenecas produktionsanläggning. Alla hade varit och jobbat på sina projekt hela dagen men såg ändå fram emot att besöket. Vi välkomnades av Jacob Lund, kommunikationschef för AstraZeneca Sverige, i entrén och visades in i byggnaden. I föreläsningssalen lyssnade vi på information kring olika saker om företaget och vad processen från idé till godkänt läkemedel innebär.

Sedan fick vi följa med in i själva fabriken, men först var vi tvungna att byta om från topp till tå för att hålla miljön så ren som möjligt. De visade oss hela processen från blandning av tablettmassan till färdiga dragerade tabletter och paketeringen av dem.

Det var otroligt intressant att få insikt i hur ett globalt företag kan se ut, både att prata med de som jobbar där och att se arbetsmiljön.  Agnes Thornberg säger att det bästa med besöket var att se de självkörande truckarna, Hillevi Nilsson instämmer. ”Det var coolt att få se fabriken från insidan, tänk att de tabletterna kan ha skickats var som helst i världen!” tillägger Hillevi. 

/ Hannah Lindén, elev Rays 2016

Olivia och Beatrice: "En underbar hajk"

På midsommardagsmorgonen begav vi oss med bussen till Åker Styckebruk. Därifrån gick vi ner till Kanotkungens tillhåll där vi utrustades med kanoter och tält för vår äventyrliga hajk. Kanoterna fylldes med packning i form av tält, sovsäckar och en ryggsäck med det allra nödvändigaste. Paddlingen tog totalt ca 2,5 h men tid fanns även för en lunchpaus där vi alla avnjöt Serhats exemplariska pastasallad. 

När vi äntligen anlände till vår campingplats och monterat upp tälten svalkade de allra flesta av sig med ett dopp innan det var dags för en ärofylld kamp i “Catch the flag”. Totalt spelades två matcher som blev såpass intensiva att de inblandade fick kyla ner sig med ett bad inför kvällens korvgrillning. Det blev en lång, mysig och framförallt minnesvärd kväll framför den öppna elden där det lektes lekar, gjordes hajkbananer och många tänkvärda historier utbyttes. 

Så som det sällan är här på Rays, var det inte heller sovmorgon på söndagsmorgonen: redan 7.00 var vi igång med paddlingen igen. I det stilla vattnet gled kanoterna långsamt fram och trots sömnbrist blev det en harmonisk paddlingstur, ett perfekt avslut på en underbar hajk.

Helgen får 5/5 hajkbananer

Kramar från Olivia & Bea

Olivia Jacobsson och Beatrice Häggendal, elever Rays 2016

Andreas Möller och Saga Jonsson: Första dagen på mentorskapen

 

Igår åkte alla elever in till Stockholm för att träffa sina mentorer och påbörja sina forskningsprojekt. Såhär skrev Andreas Möller och Saga Jonsson igår kväll när de återhämtade sig från alla nya intryck:

Idag var första mentorsdagen. Det innebär att vi alla fick träffa våra mentorer och få en djupare förståelse för projekten vi ska arbeta med de kommande två veckorna. Vi är utspridda lite här och där; vi ska vara på Alba Nova, Stockholms Universitet, KTH och Karolinska univeritetet. Upplevelserna av dagen har varit väldigt spridda. Såhär svarar Samuel och Emilia på frågan: ”Hur tycker du om dagen som gått?”

“Det var väldigt skönt att komma igång, man har ju längtat väldigt länge. Samtidigt var det en ganska rörig dag, men det löser sig i slutändan, så nu är jag taggad på att fortsätta” - Samuel Tober

“Man var glad att det var dags, men samtidigt var man nervös över att träffa sin mentor. Lyckligtvis visade det sig att man inte hade något att vara nervös över. Allt blev bra, och det var jättehäftigt” - Emilia Rieschel

Andreas berättar själv om dagen:

”Själv måste jag säga säga att jag har haft en toppendag! Mitt projekt handlar om genering av slumptal med hjälp av kvantfysik (med andra ord: jag får leka med lasrar värda 2 miljoner kronor!). Det var verkligen spännande att få gå omkring i ett labb fyllt av olika maskiner och lära mig mer om mitt ämne. Min mentor verkade även väldigt glad över att ha mig och min labbpartner Gustav Arvidsson där och de två veckorna vi ska ha tillsammans kommer nog bli lärorika och spännande!”

Nu är det bara att tagga inför vad morgondagen har att erbjuda!

 Jacob Kuhlin är peppad på sitt projekt inom exprimentell matematik som han genomför på Nordita tillsammans med Samuel Selleck. 

Jacob Kuhlin är peppad på sitt projekt inom exprimentell matematik som han genomför på Nordita tillsammans med Samuel Selleck. 

Jenny Angelin: Midsommarafton 2016

Rays forskarskola är något alldeles speciellt, det märker man redan första dagen. Forskning och hårt arbete kombinerat med sociala aktiviteter skapar en harmonisk miljö.

Dagen inleddes med presentation av våra miniprojekt, en rolig men nervös uppgift. När alla grupper presenterat och svarat på frågor om deras projekt påbörjades förberedelserna inför midsommarafton.

Ett gäng begav sig för att samla ihop blommor till midsommarstången.

- Det var skönt att komma iväg lite, men det var jobbigt att så många stack sig på ormbunkar, säger Julia Lövgren.

Till lunch tillagades klassisk midsommarmat i köken på boendet.

- Jag stekte typ 3 kg köttbullar och prinskorvar. Jag var tvungen att byta om sen, eftersom att jag stank svett och köttbullar, säger Agnes Thornberg.

Lunchen serverades i en mysig bod nere vid bryggan. Sedan var det dags för midsommardans runt den fina midsommarstången.

Vad tyckte du om dansen?

- Den påminde mig om barndomen. Det var faktiskt kul, alla gick in för det, säger Moa Karmefors Idvall.

Efter dansen bakades kladdkaka och tårta. Sedan var det i princip dags att laga mat igen. Middagen var precis som lunchen jättegod och alla fick små lappar med uppdrag de skulle utföra under måltiderna. Under middagen hände något som jag sent kommer att glömma. En kvinna dök upp, frågade om vår midsommarstång och körde iväg med den i en röd cabriolet…

Jag tycker att det beskriver Rays ganska bra, fyllt av överraskningar och mycket skratt.

Jenny Angelin, elev Rays 2016

Mette Lillie kommer att ta oss med in i genetikens värld

Mette Lillie forskar inom genetik på Uppsala universitet och kommer att besöka Rays som föreläsare under vår andra vecka. Vi skickade ett par frågor till henne om hennes besök i Strängnäs och hennes syn på forskning: 

-  Tell us something about yourself! 

I'll give you three things! I was born in Denmark, but have lived in Australia since I was 4 years old, so my Danish is pretty bad, and my Swedish is rubbish! My background and passion is in conservation genetics, and I still want to be David Attenborough when I grow up. I'm currently researching the genomic changes in a really cool, artificially selected population of chickens. 

-  Why do you want to present at Rays?

I presented to Rays last year and had a great time! I really enjoy speaking to students about all things genetics. 

-  Can you tell us something about what you will talk about?

I'll be presenting on my current research, including a little on population genetics, selection and adaptation, genomics and of course chickens!

-  What is the best thing about being a researcher / working with research?

I think the best thing about being a researcher is that you have the ability to answer research questions yourself. Yes it will take some months... years even! And along the way you will find more questions you want to answer. But that's the interesting and exciting part!